Kitoloncolnák Japánból Bobby Fischert

Bobby Fischer kitoloncolásán dolgoznak a japán hatóságok. Az egykori sakkvilágbajnokot a Jugoszlávia elleni szankciók megsértésével vádolják, és akár tíz év börtönt is kaphat. Fischer nem kíván visszatérni a „zsidók ellenőrzése alatt álló” Egyesült Államokba.

Nem akar visszatérni „a zsidók ellenőrzése alatt álló Egyesült Államokba” Bobby Fischer, jelentette ki egy, a korábbi sakkvilágbajnok tiszteletére létrehozott japán honlapon a japán sakkszövetség elnöke. A Jugoszlávia elleni nemzetközi és amerikai szankciókat 1992-ben megsértő, azóta az amerikaiakkal a kiadatási ügyekben együtt nem működő országokban bujkáló Fischer útlevelét a múlt hét végén vonták be az amerikai hatóságok, megakadályozva ezzel az ország elhagyását.

Korai halál

Vatai Mioko sakkszövetségi elnök szerint Fischer egy meg nem nevezett harmadik országtól kér politikai menedékjogot – jelentette az MTI. Véleménye szerint az exvilágbajnokra „koholt politikai vádak miatt tíz év szabadságvesztés és valószínűleg korai halál vár”. Fischer Japánt is elhagyná, „nem óhajt itt maradni az amerikai dominancia alatt álló, korrumpálódott, embertelen és ellenséges” országban – nyilatkozta Vatai.

Diktatúrával üzletelt

Bobby Fischer
A zsidó származású, de jó ideje erősen antiszemita nézeteket valló Fischert 1992 óta üldözik az amerikai hatóságok. Az egykori sakkvilágbajnok a horvátországi és boszniai agresszió miatt nemzetközi bojkott alá vont milosevicsi Jugoszlávia meghívására páros mérkőzést játszott egykori riválisával, az orosz-svájci Borisz Szpasszkijjal. Azon túl, hogy ezzel a diktátor propagandacéljait szolgálta, még hárommillió dolláros pénzdíjban is részesült, ezzel kimerítette a szankció alatt álló országgal folytatott üzleti tevékenység vétségét.

A következő tizenkét évben Fischer kizárólag olyan országokban tartózkodott, melyek nem kötöttek kiadatási szerződést az Egyesült Államokkal – így Magyarországon is megfordult a kilencvenes években. Japánba érkezése után a helyi hatóságok kedden Tokió repterén őrizetbe vették, miután kiderült, hogy útlevelét érvénytelenítették a japán hatóságok.

Kitoloncolhatják

A politikai menedékkéréssel mindenesetre sietnie kell. Az AP értesülései szerint a japán kormány Fischer kitoloncolására készül. A hírügynökségnek a neve elhallgatása mellett nyilatkozó japán bevándorlási tisztviselő további részleteket nem kívánt közölni. Elmondása szerint Fischer fellebbezhet a döntés ellen.

index

Related posts