Kína túszul ejtette Jaszukunit

Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök látogatását a Jaszukuni szentélyben rendszeresen kritizálja Kína. Tomiszaka Szatosi újságíró szerint a kommuniata országnak köszönhető az a tavaly nyári támadás is, melynek során a szentély szerverét mintegy 100000 kínai email-lel árasztották el. Tomiszaka szerint a kínai ellenérzések két fő motívuma az, hogy „a szigetország máig nem nézett szembe saját háborús múltjával”, illetve hogy „ismét erősödőben a japán militarizmus”.

Ezidáig a japán közvéleménytől távol tartották ezeket a kritikákat, ezért az újságíró szerint a szigetország lakói nehezen értik meg, miről van szó. Hangsúlyozza, hogy még egy esetleges kompromisszum a Jaszukuni-látogatásokkal kapcsolatban sem szüntetné meg Kína kritikáit – és felszólítja országa vezetőjét, hogy ne hagyjon fel az éves vizittel. Tomiszaka úgy véli, hogy a vita oka a szárazföldi szomszéd hazai problémáiban rejlik, mint például a szegények és gazdagok közti növekvő különbség – tudnivaló, hogy az ország vagyonának 80%-át a lakosság alig ötöde birtokolja. Az újságíró demokratikus változásokat és az állami kontroll enyhítését javasolja a kommunista országnak, azza érvelve, hogy a közvéleményt már nem hagyhatja figyelmen kívül a vezetés.

Összegzésében kifejtette: ahelyett, hogy Japán visszavonulót fújna és a kormány felhagyna a Jaszukuni-látogatásokkal, inkább átütő üzeneteket kell eljuttatni a kínai néphez és olyan gyakorlati lépéseket javasol, melyek mutatják Japán elkötelezettségét Kína jövőjével kapcsolatban.

Japan Today

Related posts