Kalóz üldözi a bálnavadászokat

ImageEgy önjelölt kalóz készíti fel hajóját egy ausztrál kikötőben, mielőtt az Antarktisz környéki vizekre indul, japán bálnavadászokat keresni.

A kapitány neve Paul Watson, a hajóé Farley Mowat. A Farley Mowat egy aktivista csoport, a Sea Sepherd tulajdona. A Sea Shepherd azt állítja, hogy harmincéves története során nyolc norvég bálnavadász hajót süllyesztett el, és számos másikat rongált meg.

A csoport most a japán bálnavadászokra fókuszál, akik egy héten belül elérik az óceán déli peremét.

A feketére festett Farley Mowat koponyás-kereszte tett lábszárcsontos zászlóval egy hete érkezett Melbourne-be. Hamarosan továbbindul délre, hogy megtalálja és elfogja azt a hat japán vízijárművet, amelyek a déli vizeken bálnákra vadásznak, állítólag kutatási célból. Idén hatszáz minke bálnát mészárolnak le a tervek szerint.

– A japán halászflotta illegálisan veszi célba a bálnákat az óceán déli részén, a mi célunk, hogy megakadályozzuk ebben őket – mondta Watson kapitány.

A Sea Shepherd története tele van összetűzésekkel, ennek ellenére a kapitány azt állítja, hogy a 48 méter hosszú, 677 tonnás – korábban kutatási célokra használt – hajóval megrongálja a japán járműveket.

– A korábbi alkalmakkor mindig a dokkba álló hajókat süllyesztettük el, amikor senki sem volt rajtuk – jelentette ki.

Watson kapitány és 38 fős legénysége más módszerekkel próbálja megakadályozni a bálnák elpusztítását.

– Zavarjuk őket, beavatkozunk, elzárjuk előlük az utat és minden olyat megteszünk, ami még épp nem az elsüllyesztés – mondja.

A Sea Shepherd legutóbb 2002-ben próbált összetűzni a japánokkal, ám akkor nem találták meg őket.

ImageWatson kapitány elmondta: a csoport tanult a korábbi tapasztalatokból és helikopteres segítséget vesz igénybe. A légi járművel nagy területen tudnak egyszerre keresni.

A Sea Shepherd küldetés egybeesik a Greenpeace egyik idei akciójával, amely során két tiltakozó hajót indítottak, hogy megtalálják és megfigyeljék a japán flottát.

A két társaság azonban nem dolgozik össze: évek óta vitáznak a másik által alkalmazott módszerek helytelenségéről.

Watson kapitány, egykori Greenpeace alapító 1977-ben kilépett a szervezetből, mivel kevesellte a konfrontatív lépéseket és megalapította a Sea Shepherd-öt.

Related posts