Japánok állnak Annusék megbuktatása mögött

A kalapácsvető Annus Adrián athéni győzelme után a diszkoszvető Fazekas Róbert sikere előtt azt írta a NOB-nak Icsiro Kono professzor, hogy Magyarországon a vizelet manipulálását mindenki megteszi, és a szerkezetet meg lehet vásárolni. Az első helyétől megfosztott két atléta ügyvédje, Eva Maria Barki úgy véli, erkölcsileg rehabilitálták ügyfeleit, mert doppingolásukról, csalásukról szó sem esett a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tárgyalásán.


„Úgy készültünk erre a napra, hogy ünnepelhetünk, de tévedtünk” – mondta Pál T. Gábor az olimpiai aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert szóvivője a két versenyző által szervezett szombat délelőtti sajtótájékoztatón. A kalapácsvető Annustól utólagos mintavétel megtagadása, a diszkoszvető Fazekastól elégtelen mintaadás miatt vették el aranyérmüket.

Gyenge minőségű ítélet

Annus és Fazekas február eleji meghallgatásuk után hét héttel, pénteken kapta meg a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletét, amelyik jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) augusztusi határozatait. „Eddig körülbelül kétezer emailt kaptunk, amelyekben biztatnak bennünket, és amelyekben velünk együtt igazságtalannak tartják a határozatot” – tette hozzá Pál.

A két atléta ügyvédje, Eva Maria Barki elsőként az ítélet elemzésébe fogott bele. „Ügyvédi pályám alatt kevésszer találkoztam ilyen gyenge minőségű ítélettel, amelyik minden logikával ellenkezik. A következtetéseket nem vonták le, nem vizsgálódtak kellőképpen, a lényegtelenek elemek benne maradtak, a fontosak kimaradtak, ugyanakkor egyetlen pozitívum, hogy erkölcsileg rehabilitálja mindkét versenyzőt, hiszen szó sincs benne doppingolásról, vagy manipulációról” – mondta.

A vizsgálat elkerülése miatt bűnhődött Annus

Korábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Dick Pound úgy nyilatkozott, hogy Fazekas manipulálni próbált, és utalt arra, hogy a testében elhelyezett tiszta vizeletet tartalmazó zacskóval bukott le. Annus kapcsán pedig felmerült, hogy két különböző embertől származott leadott mintája, de ez a periratban nem szerepelt.

Barki kifejtette, Annust amiatt büntették meg és vették el aranyérmét, mert elkerülte a doppingvizsgálatot. „Először azzal vádolták, hogy visszautasította, aztán azzal, hogy elmulasztotta, ám mindkét állítás megdőlt az eljárás alatt. Ezek után álltak elő azzal, hogy értesítés nélkül is – újságcikkek alapján, más híradásokból – tudnia kellett, hogy a bucsui határátkelőhelyre kell mennie” – magyarázta az Ausztriában élő ügyvédnő. A bizonyítási eljárásban kiderült, nem csengettek be a jáki házába az ellenőrök, pedig korábban arról szóltak a hírek, hogy Annus nem engedte be őket. Barki megjegyezte, Annus délben megbetegedett, idegösszeroppanása volt, ezért nem tudott Bucsura menni négy órára.

Kono professzor volt a feljelentő

A sajtótájékoztatón választ kaphattunk a régóta fennálló és nyitott kérdésre, miért került az ellenőrök látószögébe a két sportoló. Egy japán orvosprofesszor ugyanis levelet írt a NOB-nak Annus vasárnapi győzelme után hétfőn délelőtt – fazekas döntője előtt -, amelyikben a vizeletminta manipulálásával vádolja. „Azt írja Icsiro Kono, akinek a neve alatt NOB funkcionárius minősítés szerepel, hogy Magyarországon a manipulálásra kifejlesztett szerkezetet mindenki használja, és könnyen hozzá is lehet jutni, meg lehet vásárolni” – ismertette a perirathoz csatolt levél tartalmát Barki. (Az eszközt Whizzinatornak hívják, Amerikából harmincezer forintért meg lehet rendelni.) Az Index ennek lehetőségét már korábban is megemlítette.

Annus a levél tartalmáról a tárgyalás helyszínén, Lausanne-ban értesült, és szerinte egyértelmű, hogy mi volt a japán tisztviselő szándéka, hiszen a második helyen a japán Murofusi Kodzsi végzett. Kono független képviselőként volt jelen Athénban, és állítólag nagyon megbízható. Annus úgy vélekedett, hogy nem várja el a bocsánatkérést a NOB-tól, és azoktól, akik őket csalással vádolták, de szerinte helyes lenne, ha ezt megtennék.

Irány a legfelsőbb bíróság?

A két sportoló jogi képviselője közölte, hogy valószínűleg megtámadják a Svájci Legfelsőbb Bíróságon a CAS ítéletét, de biztosat csak akkor tud mondani, ha alaposabban tanulmányozta. Utalt arra is, hogy nem jó a sportolóknak a jelenlegi rendszer, hogy a vitás ügyekben legfelsőbb fórumot a NOB által életre hívott és pénzügyileg támogatott szervezet jelenti. „Így könnyen tönkre lehet tenni pályafutásokat, sorsokat” – állította.

Fazekas esetében a NOB kísérletet sem tett arra, hogy megtalálja azt a személyt, aki azt mondta az Európa-bajnok diszkoszvetőnek, hogy a huszonöt milliliternyi vizelet elégséges, azt is meg lehet vizsgálni. Barki emellett úgy fogalmazott, hogy Fazekas hajlandó lett volna az olimpiai falu klinikáján mintát adni, neki „csak az őt szekáló és zaklató két ellenőrrel szemben volt kifogása.” A szabály úgy rendelkezik, hogy van lehetőség az ellenőrök lecserélésére, erről azonban tudomást sem akartak venn, mint ahogy arról sem, hogy pszichikai okok miatt nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni.

Milliós perköltség

A két sportoló bevallotta, hogy az RTL Klub segítsége nélkül ki sem tudták volna fizetni a per költségeit, így ők csak abban az esetben keresnek jogorvoslatot, ha komoly a remény a sikerre. Fazekasnak húsz (3,2 millió forint), Annusnak tizenötezer (2,4 millió forint) svájci frankot kell fizetnie az eljárásért.

Annus és Fazekas is vélhetően kétéves eltiltást fog kapni a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF), és a pályafutásukat ez jelentősen meghatározza. Annus még hezitál, Fazekas azonban kijelentette: szeretne visszatérni. „Nem lesz könnyű, mert az egyesületünk a csőd szélén áll, kikapcsolták a gázt, de a becsület úgy kívánja, hogy újra megmutassam, én vagyok a legjobb” – mondta. Fazekas nyomatékosította, nem egy kiugró eredményt ért el, számtalanszor rendelkezésre állt az ellenőröknek. „Azok hülyék vagy vakok lettek volna, hogy nem vették észre a manipulációt?!” – tette fel magának a kérdést.

Annus elismerte, még nem törte a fejét azon, miből él meg a közeljövőben, de állás után kell néznie, hiszen a per felemésztette meglévő tartalékait, a családjáról viszont mindenképpen gondoskodnia kell.

index

Related posts