Japánban már nyílik a kék rózsa

Idegen génekkel ékeskedik a világ első igazi kék rózsája.

A fejlesztés az egyébként szeszes- és üdítő italokat gyártó Suntory konszern érdeme – jelentették be Tokióban.

Biológiai csoda
A nemesítéshez a cég Florigene elnevezésű ausztráliai biotechnológiai vállalkozása 1990-ben látott hozzá. A kutatók azon fáradoztak, hogy a kék pigmentet termelő géneket más növényekből, például petúniákból átültessék a rózsákba.

Image

A Suntory cég igen büszke az eredményére, és ez alkalomból kiadott közleményében rámutatott, hogy a világ rózsanemesítői már hosszú ideje próbálják kinevelni a kék rózsát, de csak „hamis” kék rózsát tudtak kinevelni, amelyben kék pigment nincs, csak a virág természet adta vörös színét nyomták el. (Nem is szólva azokról a virágokról, amelyek a tintás vízzel való locsolástól kékülnek meg.)

Négy év múlva a piacon

A helyzet ugyanis az, hogy a rózsában működésképtelen volt az az enzim, amely a delphinidinnek nevezett kék pigment előállításához szükséges. A Suntory rózsájában a hagyományos nemesítési technikák eredményétől eltérően közel száz százalékos a delphinidin, ami egészen újszerű eredményeket hoz.

Az italgyártó japán vállalat még szépíteni akarja a virág kék színét, és 2007-ben, vagy 2008-ban szándékozik piacra dobni a kék rózsát, amelyből mintegy 56 milliárd forintnak megfelelő 280 millió dolláros keresletre számít.

MTI

Related posts