Japán terrortól való félelme elérte a külföldieket

Az elmúlt napokban a japán hatóságok példa nélküli hajszát indítottak az illegális bevándorlók ellen. A következő öt év során a mintegy negyedmillió, engedély nélkül a szigetországban tartózkodó külföldi számát meg kívánják felezni.

Tavaly csaknem 50000 embert utasítottak ki, vagyis 4000-rel többet, mint egy évvel korábban.

Azokban az üzletekben, ahol vélhetően külföldieket alkalmaznak illegálisan, egyre gyakrabban razziáznak. A múlt héten például egy jól ismert majonéz-gyártó egyik üzemében tartóztattak le 28 kínai és mongol munkást.

A razzia néhány héttel azután kezdődött, hogy kiderült: egy francia állampolgár feltételezhetően kapcsolatban állt az Al-Kaidával, miközben 2001-2002-ben terrorista hálózatot próbált kiépíteni a szigetországban.

A 33 éves, algír származású Loinel Dumont-t Németországban tartóztatták le, majd Franciaországba szállították, ahol életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy 1996-os bombatámadás tervezése miatt a G7 csúcson.

Az a könnyedség, amellyel Dumont Japába jutott egy hamis útlevéllel és használtautó-kereskedést nyitott, tettekre sarkallta a japán hatóságokat.

A letartóztatást követő néhány napon belüla parlament elfogadott egy törvénymódosítást, mely szerint ha valaki a vízumában engedélyezett időnél tovább tartózkodik Japánban, az eddigi 300 000 helyett hárommillió jenes büntetésre és tíz éves kiutasításra számíthat.

Bár a terrortól való félelem új, a külföldiek által „gerjesztett” bűnözés miatti hisztériának mély gyökerei vannak. Egy nemrég napvilágot látott közvélemény-kutatás szerint a japánok fele véli úgy, hogy a bevándorlók rosszat tesznek a társadalomnak. Igen sokan még azt is ellenzik, hogy a kormány tovább bátorítsa a külföldi turisták érkezését, attól félvén, hogy ezzel még több bűn szabadul az országra.

Ezeket a véleményeket mindig ébren tartják azok a sznezációs cikkek, amelyek egy-egy külföldi förtelmes bűneivel.

Tavaly 23%-kal több külföldit tartóztattak le. Több mint felüknél azt feltételezték, hogy lejárt a vízumuk. Ez arányban áll a Japánban élő külföldiek számának növekedésével, amely jelenleg mintegy 2 százalék.

Az Amnesty International egyik japán képviselője kijelentette: „Tudatosítanunk kell az emberekben, hogy a hazánkban elkövetett bűnök 98%-át japánok követik el. Azt hiszem, a külföldiek nagyszerű bűnbakok. Sokan közülük Myanmarból, Afganisztánból és Iránból érkeztek, és rettegnek attól, hogy visszaküldik őket hazájukba.

The Observer

Related posts