Japán partjaihoz ért a Bikini-szigetekről a plutónium

A Bikini atollnál még az ötvenes években folytatott nukleáris robbantássorozat következtében megjelenő szennyeződés a japán partok közelében gyűlik össze – jelentette be egy kutatócsoport.

A Nemzeti Raiológiai Intézet kutatócsoportja úgy véli, hogy jelenleg a sugárzás mértéke nem elég nagy ahhoz, hogy kimutatható hatással legyen az emberekre vagy a környezetre. Ugyanakkor fontos adatokat nyertek arról, hogy a múlt nukleáris kísérleteiből származó szennyező hulladék milyen utat jár be a Föőld óceánjaiban.

A Bikini kísérletekből származó plutóniumot eddig még nem látták Japán közelében. A részecskéket az óceán sodorta a felkelő nap országáig mintegy ötven év alatt. A plutónium egy része az elpusztult planktonokban lelhető fel.

– Ha meg tudnánk határozni, hogyan utaznak a plutónium részecskéi az óceánokban, igen nagy segítséget jelentene a jövőben esetleg bekövetkező nukleáris balesetek után – mondta Maszatosi Jamada, a kutatók vezetője.

A föld alatti robbantásokkal ellentétben az atmoszférában robbantott bombák nagy mennyiségű szennyező anyagot – „halálos hamut” – engednek a levegőbe. 1963-ban Nagy-Britannia, a Szovjetúnió és az Egyesült Államok megegyezett abban, hogy nem végeznek több felszín feletti robbantást. Ugyanakkor Kína és Franciaország tovább folytatta a felszín feletti robbantásokat.

Kyodo

Related posts