19 cég támogatja a Linuxot

A Japán Gazdasági Minisztérium 19 céggel – köztük olyanokkal, mint az NEC, Fujitsu és IBM Japan – együtt elindított egy projektet, amely során támogatást nyújtanak az iskoláknak abban, hogy Linux operációs rendszert használjanak.

A terv bevallottan azt a célt szolgálja, hogy kitörjenek a Microsoft Windows által dominált helyzetből. Jelenleg a pc-k több mint 90%-án Windows fut.

Mivel a Linux ingyenesen hozzáférhető, azok a számítógépek, melyekre Windows-t telepítettek, értelemszerűen drágábbak.

A felhasználók ma már ugyaúgy, kattintással végezhetnek műveleteket Linux alatt, mint a Windows alatt szokták. Szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre vagy internetezésre is ingyenes programok állnak rendelkezésre.

Mivel a Linuxot bárki átalakíthatja kedve szerint – a forráskód nyilvános lévén -, sokkal védettebb a vírusokkal szemben.

A Linux erős oldalait kiemelve a cégek megkísérlik növelni az oktatásban részt vevő Linux-szal felszerelt számítógépek számát.

A minisztérium támogatta csoport 500 olyan számítógépet ajándékoz különböző oktatási intézményeknek, melyre Linuxot telepítettek, és a tanításban segítenek.

A próbaidőszak tapasztalatait kielemezve később sokkal széleskörűbb programot indítanak a linuxos gépek elterjedéséért. Céljuk, hogy három éven belül a japán számítógépek 10%-án fusson a szabad operációs rendszer. Jelenleg ez az arány egy százalék körüli.

Mivel a Microsoft gyakorlatilag monopolizálta a piacot, a cégeknek magas díjakat kell fizetniük a windows-változatokért. Ezzel komoly károkat szenvednek el az amúgy is kiélezett árversenyben.

Yomiuri Shimbun

Related posts