Japán játékkal az elhízás ellen

Egy japán vállalt segíti a nyugat-virginiai iskolások harcát a kilók ellen: videojátékkal táncoltatják őket.

Nyugat-Virginia mind a 765 állami iskolájába telepíteni fogják a Konami „Dance Dance Revolution” videojátékát a következő két év során. Az amerikai állam így veszi fel a küzdelmet a járványszerűen terjedő gyerekkori elhízás ellen. A megállapodás egy intézkedéssorozat első lépéseként jött létre. A Japánban igen népszerű játékot az Egyesül Államokban 2001-ben mutatták be. A játékosok a konzolhoz csatlakoztatnak egy matracot, a földre terítik és a képernyőn megjelenő sorrendben ugrálnak a matracon elhelyezett szimbólumokra. A játék méri, hány kalóriát ugráltunk le.

Image

A program első fázisában 103 általános és középiskola kap ilyen berendezést, a gyerekek már a következő egy-két hónap során megismerkedhetnek a Konami játékával.

Nyugat-Virginiában él a legtöbb elhízott amerikai gyerek: legalább 62%-uk túlsúlyos. Az alacsony jövedelmű családokban a 2 és 5 év közti gyerekek csaknem harmada máris több kilót nyom, mint amennyi egészséges lenne.

Az állam most azt reméli, hogy a videojáték segítségével a képernyő előtt töltött idő is hasznosabb lesz, ráadásul olyan helyeken is használni fogják, ahol egyébként nincs sok lehetőség a szabadtéri mozgásra.

A projekt 400000 euróba kerül. Ehhez a Konami mintegy 50000 euróval járul hozzá.

A Dance Dance Revolution csak egy része egy széleskörű programnak, amely a gyerekek jobb testnevelését célozza – mondta a Konami szóvivője egy kérdésre felelve, amely azt firtatta, vajon egy ilyen játék meghozza-e a gyerekek kedvét a szabadtéri mozgáshoz vagy a sportokhoz. Megjegyezte azt is, hogy a játék nem szerepel a japán tanrendben.

Sok, az ázsiaiakéhoz hasonló soványságra vágyó amerikai más japán módszert is átvett: a japán étkezést, amely főleg halból, rizsből és zöldségekből áll.

A nyugat-virginiai döntés az első, amely japán technológiát alkalmaz saját állampolgárai áramvonalasításához.

FT

Related posts