Japán földgáz után kutat

Japán egy 27,5 milliárd dolláros projektet indít a héten, hogy feltárják a Kelet-Kínai tenger ágyában fekvő gázmezőket. A szigetország ezzel versenyre kel nagy szomszédjával a part menti gáztartalékok felkutatásában.
A japán hivatalnokok egyre jobban aggódnak, hogy a kínai tenger alatti fúrások a japán gázkészleteket is veszélyeztetik. Kína saját vizsgálatokat folytat; korábban javasolta, hogy Japánnal együtt végezzék a kitermelést, ám Tokió elutasító választ adott.
A gyakorlatilag államinak számító Japan Oil, Gas and Metals National Corp. hanghullámokkal deríti fel a tengerfeneket egy vitatott, 27 km hosszú szakaszon.
A fúrásokat a legdélibb szigettől, Okinavától északra végzik mintegy három hónapon át.
Az ENSZ tengeri konvenciói szerint a tengerrel rendelkező országok partjuktól 230 mérföldes távolságig halászhatnak és kutathatják át a feneket.
Peking és Tokió azonban – annak ellenére, hogy 1996-ban mindketten aláírták az egyezményt – még nem egyeztek meg abban, hol fekszenek határaik.
Az ENSZ 2009 májusáig hoz döntést a területi kérdésekben.
A világ második legerősebb gazdasága szinte semmilyen földgázkészlettel sem rendelkezik, ki van szolgáltatva az import olajnak, melyet főleg a Közel-Keletről szerez be. Tokió ezért más forrásokat keres, többek között orosz és iráni partnerekkel tárgyal.
Kína – a második legnagyobb olajfogyasztó a világon – egyre intenzívebb erőfeszítéseket tesz, hogy a rohamosan növekvő importot saját forrásokkal váltsa ki, eleget téve a gyorsan fejlődő ipar növekvő étvágyának.
A múlt héten Kína „komolyan aggódni” kezdett, miután tudomást szerzett a japán gázkitermelési tervekről és figyelmeztette Tokiót, „nehogy olyan lépéseket tegyen, amelyek veszéleztethetik a kínai érdekeket és bonyolulttá tehetik a jelenlegi helyzetet”.

AP

Related posts