Japán ételek az űrállomáson

Japán kajákat, többek között rizsgolyókat és halat is tartalmaz majd az ISS (International Space Station, Nemzetközi Űrállomás) étlapja.

Jelenleg csupán amerikai és orosz ételek vannak a kínálatban az ISS-en, pedig más országokból is érkeznek asztronauták, sokszor 3-6 hónapra. A kutatók élelmezésért felelős csoportja nemrég kijelentette, hogy a többi látogató ízléséhez igazodó ételekkel kell gazdagítani az űrhajósok ellátmányát.

 

 

Egy szakmai tanácskozáson megállapodtak abban, hogy az ételek zömét továbbra is amerikai és orosz ételek képzik majd (nem is tudtam, hogy létezik „amerikai” étel – a ford.), de emellett helyet kap néhány különlegesség Kanadából, Európából és Japánból is.

Japán egy szerkezeti modult tervez fellőni az ISS-re, később pedig japán űrhajósokat küldenek fel hosszabb munkára. A japűn ételek tehát valószínűleg megjelennek majd az állomáson.

Mori Mamoru űrhajós szerint „a japán étel igazán jól illik majd az űrállomásra, mivel egészséges és ízletes, segíteni fogja a munkát az űrben”.

A szakértők jelenleg azon tanakodnak, mely ételek kerüljenek a többi 35 mellé az étlapra. Jelenleg a rizs zöldségekkel, roston sültek és természetesen a zöld tea a legesélyesebbek.

Nogucsi Szóicsi űrhajós, aki májusban lép az ISS legénysége közé többször kérte, hogy vegyék fel a menübe a rament (leveses tésztaétel)…

Mainichi Shimbun

Related posts