Japán elutasítja a cápakereskedelem korlátozását

A japán kormány úgy határozott, hogy elutasítja azt a nemzetközi egyezményt, amely korlátozná a fehér cápa kereskedelmét. Az egyezményt egy vadvédelmi konferencián hozták tető alá Bangkokban (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről).

A kormány az alig ezer példányban élő irrawaddy delfinek vadászati tilalmánál is él azon jogával, hogy később lépteti életbe. Ilyen joga minden CITES tagállamnak van, feltéve, hogy otthon sajátos körülményeik miatt egyes döntéseket nem tudnak érvényesíteni. Japán korábban már több veszélyeztetett állat esetében élt ezzel a jogával, kivívva a természetvédők tiltakozását.

A konferencia a folyamatos fog-, karom- és állkapocs-igénnyel magyarázta a fajok létszámának csökkenését.

A bangkoki megállapodás azt is kiköti, hogy az exportáló országok engedélyhez kötnék a fehér cápa kivitelét.

A találkozón a japán küldöttek azzal érveltek, hogy lehetetlen, hogy az érintett fajok a kihalás szélére sodródtak volna, hiszen erről nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Az egyik természetvédő szervezet vezetője elmondta, hogy ezzel a joggal csakis átmeneti jelleggel lehet élni. Elmondta továbbá, hogy Japán végig csökönyösen kitartott amellett, hogy nem fogadja el a CITES megállapodásait, ezzel gyakorlatilag semmissé téve a konferenciát.

Japán hét bálnafaj esetében sem fogadta el az egyezményt.

Kyodo

Related posts