Japán Dél-Korea klónozási eredményeit tanulmányozza

A japán tudósok felismerték, milyen látványos eredményeket ért el ázsiai szomszédjuk a gyógyászati célú klónozásban. Egy csoport már a szomszéd ország jogi szabályozását vizsgálja, amely főleg morális kihívást jelent majd a törvényalkotók számára.
Jelenleg Dél-Korea a gyógyászati célú klónozás élharcosa. Az embriókból nyert őssejtekkel olyan betegségekre keresnek gyógyírt, mint a Parkinson-kór, a fiatal kori cukorbetegség vagy gerincsérülések.
A sejtek egy nap talán „tartalék” testrész-szöveteket termelnek a betegek számára. Az orvosok számára ez valóságos forradalommal érne fel.

Egy japán minisztériumi forrás szerint a kormányzat a dél-koreai minta alapján saját irányelveket dolgoz ki az őssejt-hasznosításra. Még e hónapban koreai tudósok érkeznek egy munkatalálkozóra japán kollégáikkal, hogy kicseréljék tapasztalataikat és segítség a szigetország jogalkotóit a felmerülő problémák tisztázásában.
2004 februárjában egy csoport a Szöuli Nemzeti Egyetemen bejelentették, hogy siekresen klónoztak egy embriót, hogy őssejteket nyerjenek ki belőle: egy sejtmagot ültettek egy petébe. Ez volt a világ első sikeres embrió-klónozása.
2004 májusában már azt jelentették, hogy számos őssejtet hoztak létre a betegek testéből nyert sejtmagokkal. Mivel minden sejt ugyanazt a genetikus kódot hordozza, az így nyert szöveteket gond nélkül be lehet ültetni a betegbe, a test nem fogja kivetni.
A legtöbb nemzethez hasonlóan Japán is betiltotta az emberi klónozást. Tavaly azonban a kabinet szakbizottsága úgy döntött, hogy a gyógyászati célú őssejtklónozást mégis engedélyezi. Az egészségügyi minisztérium irányelvei segítenek a döntés megvalósításában: pontosan definiálják, hogyan lehet hozzájutni a meg nem termékenyített petesejtekhez, és hogy milyen betegségek gyógyítására nyílik lehetőség e módszerrel.
Dél-Koreában önkéntesek adományozták a petesejteket.

Asahi Shimbun

Related posts