Japán: a csupasz hús országa

ImageNemrég a helyi szentóban (nyilvános fürdőben) épp átöltöztem, amikor egy idős asszony így szólt hozzám: „Hű, de szép az alsóneműd!”

Ha valaki a bugyimról kezd társalogni, általában úgy teszek, mintha nem hallanám vagy nem értenék japánul. A néni azonban úgy beszélt, ahogy azok az öregek szoktak, akik egyedül élnek, ezért fülemet szimpitizáló üzemmódba helyeztem. Lehet, hogy mindig így kezdi a beszélgetést, hiszen a legtöbb japán nő folyton a külföldi asszonyokat kémleli. Talán azt szeretnék megtudni, milyen szerekkel érték el, hogy szőkék és kék szeműek.

– Ahogy oldalt csomóra kötöd – mutat a csípőmre – a japán fundosira emlékeztet. – A fundosi hagyományos, kötött alsónadrág a férfiak számára. Nem kötőtűvel készül, hanem olyan alsónemű, amely egy hosszú ruhacsíkból áll. Ebbe a csíkba bugyolálják a férfiak mindazt, amit védeni szeretnének, úgy, mintha csak egy ipari méretű csomóval rögzített cérnaspulni lenne. Hogyan jutott el az idős hölgy a bugyimtól a fundoiig? Rejtély.

– Ott fenn, Tokióban – mutat északra olyan gesztussal, mintha az északi sarkról mesélne – az áruházak mindenféle színben és változatban árulnak fundosit. A japánok most fedezik fel újra a fundosit’ – Rendkívül izgatottnak tűnt a dologtól, és nem tartott sokáig, míg rájöttem, hogy az összehasonlítás egyáltalán nem volt sértő. Olyan érzésem támadt, hogy bármelyik nap kitörhet az alsónemű-forradalom.

Azt azonban, hogy a japánok miért tekintik alsóneműnek a fundosit, máig tisztázatlan a számomra. Túl nagy ugyanis, hogy bármit is rá lehessen húzni. Ha valami, akkor a fundosi biztosan az a dolog, amit valamin kívül hordunk. Ráadásul olyan biztosra van csomózva, hogy ez az utolsó ruhanemű, amit a nászutadra magaddal vinnél.

Mivel a fundosit úgy hordják, ahogy, komoly bajba kerülünk, ha tényleg újra divatba jön. Akkor hamarosan az egész ország tele lesz csupasz hússal. Egy teljes osztálynyi diák fundosiban, vagy csupasz combú üzletemberekkel zsúfolt buszok, drága éttermek pincérei oldalt csomózott alsóban… És már azt is tudom, mi lesz a következő: a Hello Kitty fundosi. Neeeeeeee!

Image

Várjunk csak, ha jobban belegondolok, számtalan több-kevésbé csupasz japánt láttam már eddig is. Láttam egyetemi évfolyamtársaimat is fundosit viselni. Van ugyanis errefelé egy érdekes szokás: a férfiak szeretnek fel-alá járkálni a csomózott alsóban. A „mikosi” hordozható szentélyt felsztiválokon cipelő fundosis emberektől a mavasiig, amit a szumósok viselnek az ember számtalan oldalmasnit lát az év során. A Japánban sokat magasztalt csomós viselet illegális lenne hazámban – ezért is örülök, hogy nem ott élek.

Még a hideg téli idő sem tántorítja el a japán férfiakat a nyilvános sétától fundosiban. Főleg, ha épp február harmadik szombatja van, amikor Okajamában megrendezik az éves Hakada macurit (meztelen fesztivál). Jó érzés tudni, hogy évről évre 10,000 férfi vetkőzik gatyára, hogy részt vegyen a férfiasság hagyományos próbatételén. 400 éve csinálják Okajamában, és eszem ágában sincs, hogy megállítsam őket. Épp ezek a férfiak teszik a fesztivált barátságosabbá.

Azért mégis csak zavar, hogy a néni a fundosihoz hasonlította az alsóm. Mi jön legközelebb? Valaki felkér egy szumó-viadalra?

Amy Chavez

Related posts