In memoriam ifj. Horváth Péter – jojap

Ifjabb Horváth Péter (Peti / Főcerk. Úr / Emteefu) a Szaku kitalálója, megalapítója, főszerkesztője és lelke volt. Emellett az egyik legjobb barátunk, akire mindig számíthattunk, akár tanácsra volt szükségünk, akár arra, hogy a szürke hétköznapokból segítsen kiszakadni… Egyszer például kitalálta, hogy a Sopron-Budapest út mennyivel élvezetesebb úgy, ha közben Badacsonyban még kávézunk is egyet. És tényleg mennyivel jobb volt! (Ha Badacsonyban jártok és kiültök a Kisfaludy Ház teraszára gyönyörködni a panorámában, gondoljatok arra, hogy egyszer (de igazából többször) ő is ugyanezt látta.) Nagyon tudott élni. És nagyon igyekezett minél több felejthetetlen pillanatot szerezni maga és mások számára. Sikerült neki.

A Szaku élete főműve volt. Hihetetlenül kitartó lelkesedéssel és szorgalommal szerkesztette, jobbította éveken keresztül. És meg is lett az eredménye: a Szaku évről évre szebb és tartalmasabb lett, a megjelenő Szaku-újságok CD-melléklettel egészültek ki, aztán jött a weboldal, a webáruház, a Bazi Nagy Szaku Évkönyv, majd a 120 egyszerű japán étel című receptkönyv, végül a japán nemzetközi nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam. Sosem ült meg a babérjain, mindig tovább fejlődött és folyamatosan fejlesztette a Szakut.

Megkockáztatjuk, hogy Magyarországon a japán (és ázsiai) konyha egyik legnagyobb szakértője volt. A Szakun levő 1083 ételrecept is rendkívüli tudásáról tanúskodik, de mi, akik ehettünk a főztjéből, tanúsíthatjuk, hogy ezeket profi módon el is tudta készíteni. Nagyon jó tanár volt – a 120 egyszerű japán étel alapján még az olyan (nagyon) amatőrök is élvezettel merültek el a japán ételek elkészítésében, mint mi.

Nagyon jó ember volt, mindig mindenkivel megtalálta a közös hangot. Nála a kedvesség és az odafigyelés nem marketingfogás volt, hanem szívből jött. Emellett hihetetlenül széleskörű érdeklődés és rendkívüli tudás jellemezte. Japánról bármeddig tudott beszélni, nem kioktatóan, hanem oly magával ragadó lelkesedéssel, hogy az is, aki korábban csak annyit tudott Japánról, hogy ,,valahol Ázsiában van”, mindjárt kíváncsi lett az országra, sőt, még a japánnyelv-tanulás gondolatával is elkezdett kacérkodni. De Petit nem csak Japán érdekelte, hanem minden más is: a modern tudományok, az irodalom, a zene, a szociológia stb. terén is mindig naprakész volt.

Rengeteget tanulhattunk Tőle mind emberileg, mind szakmailag.

Hiányzol, Peti.

jojap, 2011

Peti

Amy-vel Shiraishi szigetén 2006-ban

Szaku Magazin

A Szaku 2002-ben indult.

BNSZE

2005

120 egyszerű japán étel

2007

Related posts