Szept. 20 -21.

Folytatódnak Jo kalandjai a 2011-es japán ösztöndíj alatt: Tegnap hirtelen lehűlt az idő: 20 fok lett az eddigi 30-32 fok helyett és egész nap esett az eső.

2011. szept. 20.

Végre jól aludtam, úgyhogy alig akartam kimászni az ágyból, de ki kellett, 8-kor kopogtak a lányok. Reggeliztünk és végre vettem tejet. Magáért a tejért annyira nem vagyok oda, viszont a maccsa-lattét (tejes zöldtea vagy inkább zöldteás tej) nagyon szeretem. A múlt héten vettem is instant maccsa (zöldtea) -latteport és azt akartam kipróbálni.
Ez itt a reklám helye: Blendy stick macca-ore (az ore a francia au lait (tejes)-ből). (Úgy figyeltem meg, hogy a kávézóban latténak hívják a tejes italokat, másban, pl. italautomatában meg ore-nak.) Alapból forró vízzel kéne tenni, de tejjel jobb. Viszont nem oldódik rendesen hideg tejben / vízben, ezért azt ajánlják, hogy forró vízzel keverd el, aztán tegyél bele 5-6 jégkockát. Nekem kicsit túl édes úgy is, hogy több tejjel iszom, mint mondják, de nagyon finom! Legközelebb kipróbálom a Nestlé maccsa-ore stick-jét is.


Két turnusban mentünk a városházára, jött értünk kisbusz is. A banda fele kiöltözött, a másik fele nem. Én nem, mert öt éve is voltam és tudtam, hogy nem kell. Gyorsan elintéztek minket (mivel már előre kitöltöttük a papírokat és fényképet is készítettünk), csak egy aláírás kellett és bepecsételték az útlevelünkbe, hogy igényeltünk. Azért míg 25-en végeztünk, megnéztük egymás útlevelét. Egyértelműen a madagaszkári útlevél a legszebb: minden oldalán más van: lemúr, kaméleon, vmi madár stb. A második legszebb az ukrán, mert az meg színes. A magyar útlevél (az új) a falevelekkel meg a belső borítókon a Lánchíddal olyan középkategóriás volt (mindenesetre jobb, mint az orosz, ahol mindenhol csak címer van:)).
Ebéd után informatika-óra volt. Megtanultuk a Word használatát és hogy hogyan kell japán karaktereket bevinni. Szerencsére csak fél órában, mert mindenki halálra unta magát, kb. két embernek voltak újak a hallottak. A legérdekesebb, amit hallottam, az az egyik orosz lánytól származott.
Azt tudjátok, hogyan kell kicsi o-t írni, pl. a fóku (villában?). Én azt ismertem, hogy L+o-t kell írni ?, ebben az esetben f-u-l-o-ból lesz a fo: ??, de az orosz lánytól megtudtam, hogy ugyanez működik x+o-val. Majd próbáljátok ki!:)
3-kor végeztünk, Há elment Akihabarába mobilt venni, én nem mentem. Először benéztem a könyvtárba, tényleg megvan a világ összes japán tankönyve (bár a legújabb magyar tankönyvet, a Dekiru-t még nem láttam, meg még Szaku nyelvtanfolyamuk sincs:)), rengeteg Nemzetközi Japán Nyelvvizsgára felkészítő könyv, rengeteg tanítási módszertanos elméleti-gyakorlati könyv, szakfolyóiratok, szépirodalom, történelem, rengeteg könyv a japán szokásokról és kultúráról, szóval szuper!
Ezután elmentem nyomtatni a számítógépterembe, visszafelé láttam a csoportbeosztást (a jobbak közé kerültem) és észrevettem két csoporttársam a földszinti hallban unatkozni (bizony. mindenki el van szokva az ilyen laza napi beosztástól és sokszor nem tud magával mit kezdeni), úgyhogy csatlakoztam és elmentünk egy ATM-hez és egy Book-offba. A mexikói levett pénzt, én a Book-offban 105 jenért megvettem a Harry Potter és az azkabani foglyot, aztán hazajöttünk. Vacsi után kicsit pihentünk, de egyszercsak nevetéstől kezdett zengeni a folyosó. Kimentem, a társalgóban a tadzsikisztáni fiú szórakoztatta a tongai, szamoai és mianmari lányt. Csatlakoztam hozzájuk. (és végre megjegyeztem a nevüket! 57 név egyszerre sok!), aztán lenéztem az eggyel lejjebbi társalgóba (még öt név), onnan a karaoke-szobába, ott pingpogoztam kicsit egy vietnámi lánnyal és mentem aludni.


2011. szept. 21.
Olyan jól aludtam, hogy el is aludtam. Csúszott a Skype, csúszott a reggeli, reggeli után hajmosás, fél 10-től óra. Már tegnap kiderült, hogy ez még nem rendes óra, hanem óra-tájékoztató. Megkaptuk a múltheti tesztek eredményeit, elég büszke is lettem magamra. Az osztályfőnökünk szimpi, kedves (és nagyon hasonlít a soproni evangélikus papra). Van egy húszoldalas tájékoztatónk, kb. azt néztük még végig (félév menete, órarend, mi milyen óra), meg kitöltöttünk egy kérdőívet, hogy milyennek ítéljük meg a jelenlegi japántudásunk. ÉS kaptunk egy mappát, bele műanyag papírtartót(bugyit) meg színes elválasztót és egy kétgigás USB-t! Mindenki nagyon örült neki. Olyan rendesek ezek a japánok!
Ja igen, a tájfun ide is ideért, de kb. annyi, hogy egész nap szakad az eső és heves széllökések vannak. Ahhoz képest, hogy Nagojában egymillió embert akarnak kiköltöztetni, nem rossz. A délutáni program az ómijai bonszai múzeum meglátogatása, annyit változtattak a programon, hogy nem szabadon jöttünk haza, hanem visszafelé is jött a busz értünk. Azért, mert a tájfun miatt lehet, hogy leállnak a vonatok.

.A bonszai múzeum nagyon szép és érdekes, bár viszonylag kicsi és sajnos a legtöbb bonszai egy belső (de szabadtéri) kertben van kiállítva, ahova nem tudtunk kimenni az eső miatt. De tartottak előadást a történetéről meg a múzeum történetéről, a konkrét dolgokat meg tárlatvezetésen mondták el.
Holnap délelőtt tanári módszertan-óra, délután ismerkedős workshop, a rendes órák csak hétfőn kezdődnek. Pénteken tokiói városnézésre megyünk, majd akkor sokat fényképezek hogy ne unatkozzatok hétvégén:).

Related posts

Kommentelj