Illatágyúval lőnek a vásárlókra

A japánban kifejlesztett eszköz pontosan a célszemély orra alá juttatja az illatfelhőt, így a kutatók szerint valósághű virtuális környezetet lehet létrehozni; az autószimulátor sofőrje például a mezők közelében a vágott fű szagát érezheti, a benzinkutaknál meg kőolajszagot. A reklámszakemberek inkább drága parfümök és kávék illatával lövöldöznének.

A kiotói Fejlett Telekommunikációs Kutatóintézet munkatársai által legyártott levegőágyú egyik végén egy finom szórófejjel felszerelt rekesz található, a másik végén meg egy hajlékony membrán és az illatanyagokat tároló spray. Kilövéskor a membrán összesűríti a rekeszben a levegőt, így az illat a finom szórófejen át a nagy sebességgel távozik. A készülék kamerával figyeli a célszemély szemeit és számítógép segítségével elemzi a lejátszott reklámfilmet, így a megfelelő pillanatban és irányba tudja kilőni az illatokat.

A módszerrel a kutatók elsősorban a virtuális terekben való barangolás élményét akarják valósághűvé tenni, a reklámszakemberek azonban parfümök, extra kávékeverékek és ételek hirdetéseiben használnák fel; többek között a boltok kirakatait és az utcai óriásposztereket szerelnék fel illatágyúkkal.

Személyre szabott szagok

Köztudott, hogy a vonzó illatokkal – például a frissen sült kenyér illatával – hosszú ideig a boltban lehet tartani a vásárlókat, de az üzlethelységekben eddig csak egyetlen illatot lehetett használni, mondta el a New Scientistnek Tim Jakob, aki az illatok hatását kutatja.

Yasuyuki Yanagi, a japán fejlesztőcsoport vezetője elmondta: az ágyúval olyan pontosan tudnak célozni, hogy a célponttól fél méterre már semmit sem lehet érezni. Így miközben az egyik személy az orra alá lőtt kávéillatot érzi, a mellette álló csak a neki szánt parfümillatot.

Perrel lőnének vissza

A rendszer egyik legnagyobb hátránya, hogy nem lehet mesterségesen előállítani az összes létező illatot. Jakob szerint az illatok tudatalatti hatása, és hogy allergiás reakciót is kiválthatnak az emberekben, jogi problémákat eredményezhet.

index

Related posts