Hazaküldik a vonakodó pandalányt

ImageShuan Shuant, a nőstény pandát egy mexikói állatkertből kölcsönözték a tokiói Ueno parknak. Most azonban hazaküldik, miután két éven keresztül hiába próbálkoztak párosítani a japán hímmel.

A 18 éves pandalány 2003 decembere óta látható a tokiói Ueno állatkertben. Eredetileg csak egy évre tervezték itt-tartózkodását, azt remélték, ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy Ling Ling, a Tokióban lakó – egyetlen – hím panda megtermékenyíti.

Shuan Shuan végül két évig lakott Japánban, ugyanis az első, sikertelen év után a kutatók még egyszer próbálkozni szerettek volna. Mivel a két panda egyáltalán nem mutatott érdeklődést egymás iránt, és a mesterséges megtermékenyítés sem járt sikerrel, végül elhatározták, hogy visszaküldik az állatot Mexikóba.

Az Ueno állatkert mindazonáltal szoros együttműködést folytat mexikói partnerével, amellyel külön megállapodást kötöttek, kifejezetten a pandák szaporításáról.

– A legfontosabb most az, hogy Shuan Shuan épségben hazaérjen Mexikóba . mondta Komija Terijuki, az Ueno állatkert vezetője. – Aztán megbeszéljük a jövőt mexikói kollégáinkkal – tette hozzá.

A pandákat elképesztően nehéz fogságban szaporítani. A nőstények csupán néhány napig tüzelnek évente, a hímek pedig gyakran elfelejtenek reagálni.

1988 óta nem sikerült pandát szaporítani az Ueno állatkertben. Ling Ling élettársa, Tong Tong 2000-ben halt meg rákban, anélkül, hogy egy utódot is világra szült volna.

Japan Times

Related posts