Használt étolajjal működik a 'Tempura autó'

Kutatók új tervet főztek ki a környezet és Tottori belvárosának kímélése céljából: a lakók ingyen utazhatnak a használt sütőolajjal működő járműveken.

A „tempura autó” ötlete a Tottori Egyetem kutatóinak fejéből pattant ki. Célja a globális felmelegedés lassítása és Tottori belvárosának újjáélesztése.

A lakóknak is hozzá kell járulni a szolgáltatáshoz azzal, hogy az utazásért cserébe leadják a konyhán összegyűlt használt olajat melyből az egyetem finomítójában üzemanyag készül.

A rendszert elsőként Kiotóban próbálták ki sikerrel, ahol a szemeteskocsik és a városi buszok már tempura-olajjal járnak.

A feldolgozott tempua-olajat bármilyen átlagos dieselmotorral működő jármúben használhatjuk. A motorokat nem kell átállítani, az olaj használata nem gyorsítja az öregedésüket – állítják a kutatók.

Tottoriban kis buszok – „kururik” – járnak olyan keverékkel, melynek 20%-a használt sütőolaj, és a 100 jenes viteldíjnak köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvendenek.

A nemrég bemutatott új autós szolgáltatással a város újabb lépést tett a környezetbarát világ felé – Tottori jelenleg a környezetvédelem tekintetében legfejlettebb város Japánban.

A szervezők azt remélik, hogy ezzel elősegítik a külvárosban élő vásárlók áramlását a bels kerületek boltjaiba. A emberek ugyanis gyre szívesebben látogatják a külső outleteket és szupermarketeket, ugyanakkor a belváros zegzugos utcáiban található kisebb boltok forgamla csökken.

A próbaüzem során első alkalommal hét külvárosi személy utazott Vakabadai elővárosából a 15 km-re fekvő központba, hogy letudják a napi vásárlás és étkezést.

A tempura autó hetente néhányszor jár, begyűjti az elővárosok lakóit és a központba szállítja őket. Az út előtt két nappal kell jelezni annak, aki igénybe szeretné venni a szolgáltatást.

A jármű hátán felirat jelzi: „Ez a busz használt sütőolajjal – többek között tempurához használt olajjal – működik”.

A szolgáltatás márciusig érhető el, aztán átvizsgálják a jármű motorját, hogy megbizonyosodjanak róla: az új üzemanyag nem okozott károsodást.

Ha a próbamenet sikeres lesz, a város önkormányzata további tempura autókat állít üzembe.

– Minden dieselmotoros járműből lehet tempura autó – mondja Josimura Motó, a Tottori Egyetem professzora.

Asahi

Related posts