Gomba-tippek

Friss gombát hacsak nem muszáj, soha ne moss meg. A lemezek ugyanis hamar megszívják magukat vízzel, a gomba pedig elveszti a zamatát. Általában igaz, hogy a még zárt kalapú egyedek a legfinomabbak.

Image

A gomba kalapját az elterjedt tévhittel ellentétben nem muszáj lehúzni, ha olyan vastag/keserű, hogy nem ennéd meg, akkor inkább az egész gombát dobd el (illetve meg se vedd).
A csiperkét nyersen is megeheted, egyszerűen csak vágd hajszálvékony szeletekre és keverd salátákba (szezámmagos-szezámolajos, ecetes öntettel önálló salátaként is finom).
Fagyasztani ugyancsak vékonyra szeletelve érdemes, felolvadás után ugyanis az állaga annyira megváltozik, hogy nem tudod rendesen felvágni. Íze viszont megmarad, tehát levesbe, mártásokhoz majdnem ugyanolyan jó, mint frissen.
Ha friss gombából főzöl levest, a legtöbb fajtánál elég, ha az elkészült étel alatt lezárod a gázt és utána belszórod a vékonyra szelt gombát. A még forró levesben bőven lepuhul annyira, amennyire kell.
Nagyon finom a gomba, ha csak minimális vajon, a lehető legnagyobb lángon gyorsan megpirítod úgy, hogy nem hagyod, hogy levet eresszen (egyszerre csak kisebb mennyiséget piríts a vokban vagy a serpenyőben). Egy-két perc alatt a felszíne megpirul, megkeményedik és nem ereszti ki a belső levét az ízekkel.
Ha illatos gombákkal turbózod a hagyományos magyar ételeket (pörkölt, csirkepaprikás, neadjisten gulyásleves), csak a legutolsó percekben add hozzá, különben teljesen elfő az íze (ez mellesleg az összes zöldfűszerre és ízesítésnek használt zöldségre igaz).

 Fórum az ázsiai konyháról

Related posts