Frank Okamura, a 94 éves bonszájmester

Frank Masao Okamura gyakran kezdi úgy az órát, hogy „nincs valódi felhatalmazásom arra, hogy prédikáljak ebben a templomban”.

Csakhogy amit művel, az olyan gyakran juttatja az eszünkbe a mennyeket és az isteni erőket, hogy diákjai könnyen hihetik úgy, hogy megszentelt földön járnak, nem pedig Okamura úr specialitásán: egy bonszáj-tanfolyamon.

A 94 éves Okamura január 9-én hunyt el csendesen New York-i otthonában. Igazi bonszáj-mester volt, a mesterségesen apróra nevelt fák titkainak ismerője. Okamura úr tanítványok ezreinek mutatta be, hogyan lehet spirituális úton közelíteni a bonszájhoz – ez az, amellyel kitűnt az Egyesült Államokban dolgozó híres kertésztől.

– Az volt a filozófiája, hogy ha ránéztél egy fára, kommunikálnod kellett vele, meg kellett értened, mit akar a fa – meséli Philip Tacktill, a New York-i Bonszáj Egyesült korábbi elnöke.

Okamura úr erőfeszítései akkor kezdtek beérni, amikor 1981-ben Japán a legmagasabb állami kitüntetésben részesítette.

Okamura először a New York-i botanikus kertben mutatta meg, mire képes, amikor az elhanyagolt bonszájgyűjteményből nemzetközi hírű anyagot nevelt. A második világháború után kezdett a munkához, amikor alegtöbb japán dolog a négyéves háborús idők miatt közutálatnak örvendett.

A következő három évtizedben hatezer, hobbi szinten kertészkedni vágyó érdeklődőnek oktatta a bonszáj nevelésének módszereit az egész ország területén. Külön figyelmet szentelt a beltéri bonszájok nevelésének, hogy a hidegebb éghajlattal megáldott országrészekben is nevelhessenek törpefát.

A hirosimai Okamura a háború előtt hagyta ott Japánt, és családjával együtt Sacramentóban telepedett le. 1942-ben el kellett hagynia otthonát és kis üzletét, amikor a Manzanar melletti gyűjtőtáborba deportálták a Pearl Harbort ért támadás után.

Amikor a háború végén elengedték őket, Okamura úr New York-ba ment és vendéglőkben, valamint egy bowling pályán vállalt munkát. 1947-ben köszöntött rá a szerencse, amikor meghallotta, hogy a botanikus kertben megürült egy munkahely.

A bonszájgyűjtemény mellé osztották be, amely akkor 11 csenevész példányból állt. A kollekció nemrég még 32 tagú volt, ám a Japánból érkezett bonszájok kétharmada már tönkrement. Okamura gondoskodásának köszönhetően a gyűjtemény ma már ezernél több fából és bokorból áll.

Elaine Woo, Los Angeles Times

Related posts