Felnőtt EB – elsöprő magyar siker !!!

Bocs, kedves WKF-ben, olimpiai karatéban gondolkodók, de ez az év karatesikere, és ezen már nem nagyon változtathat semmi. A felnőtt csapat a mai napon 4 aranyat, 2 ezüstöt, 4 bronzot söpört be, és tornaelsőként végzett. Lássuk, hogy ment a folytatás…

 

A könnyűsúlyú lányoknál sajnos hideg zuhany volt Mezősi Marina és Bartók Júlia kiesése. Mindkét lány későbbi érmest fogott ki és nagy csatában vesztett. Most ennyire futotta, de mindketten odatették magukat, arról nem is szólva, hogy fiatalok és tehetségesek. Ez az eredmény a jövőben bőven javulni fog.

A 65 kg-sok között mind Ábrahám Editben, mind Tóth Ivettben benne volt a döntő lehetősége. Be is váltották. A tavalyi pocsékul sikerült EB-n kívül mindketten külön motivációval is bírtak. Ivett a nehézsúlyban Szövetes Vera mögött folyamatosan a második helyre szorult, itt lehetősége nyílt arra, hogy újra a csúcsra kerülhessen. Edit súlyos sérülése után ismét bizonyítani akart, hogy a felnőttek között is jó a nemzetközi sikerre. Bírói döntéssel söpörték el ellenfeleiket, mind az elődöntőben, mind a döntőbe jutásért vívott küzdelmek során. Az aranyéremért egymással nézhettek szembe, és több hosszabbítás után Ivett rutinja bizonyult meggyőzőbbnek. Edit nem elvesztette az aranyat, hanem megnyerte az ezüstöt. Kalapot le mindkét magyar lány előtt, az EB legjobb küzdői közé tartoznak.

Szövetes Vera mai teljesítményével bekerülhet a Guinness rekordok könyvébe. A kyokushin karatéban senki nem nyert öt egyéni EB bajnoki címet. Ez ma neki sikerült először. Nem mutatott csúcsformát, azt bevallása szerint az osakai világkupára tartogatja. Higgadtan, magas technikai színvonalon küzdve, bírói döntésekkel kényszerítette térdre ellenfeleit. Csak meg tudom erősíteni korábbi véleményem, hogy ő jelenleg a világ legjobb női kyokushin küzdője.

A könnyűsúlyú fiúknál a Nemes Műhely két növendéke brillírozott. Rózsa Gábor a nyolcba jutásért egy spanyol fiút vert waza-arival, érmes helyét egy dán fiú ellen biztosította, még pedig KO-val. A döntőbe jutásért a súlycsoport sztárját, a bolgár Popovot fogta ki, aki alaposan megkínlódott a mindössze második felnőtt versenyén küzdő kemecsei fiúval. Popov jutott tovább, de Gábor hatalmas meccset csinált, és csak gratulálni lehet bronzérméhez. Nemes Józsi a nyolc közé jutásért bírói döntéssel győzedelmeskedett, a négybe és a döntőbe, súllyal jutott. Itt régi kedves ismerősével, Popov-val kellett szembenéznie, aki sokkal jobban megkínlódott vele, mint tavaly. A meccs végén Józsi az ezüst érmet vehette át, míg Popov immár negyedik bajnoki címének örülhetett. Józsi ugyanakkor húszéves, nem is kérdés, hogy kinek dolgozik az idő…

A 90 kg-ban Fülöp Roland, a nyolcba egy hatalmas fej KO-val került, a négy közé jutásért egy spanyol fiú száját kente el. A döntőbe egy litván srácon keresztül vezetett volna az út, de ő lényegesen rutinosabbnak bizonyult. Roli a bronzéremnek örülhetett, a súlycsoport kisebb szenzációja pedig a bolgár Valeri Dimitrov visszatérése és győzelme volt.

A nehéz fiúk között is egy magyar induló volt. Török Dani minden idők legeredményesebb magyar nehézsúlyúja, eddig négy EB érmet szedett össze és ma eljött a napja, hogy bajnokként ünnepelhetett. Rengeteg Nagyon Hozzáértő bírálja őt, de el kell ismerni, hogy hála Orbán Sanyi Bácsinak, (nyugodjék békében) sensei Bódi Istvánnak és Füzesy Zoltánnak, kegyetlenül megtanult ütni, és nem csak azért tud jól rúgni, mert hosszúak a lábai… Mind technikailag, mind taktikailag beérett, meccseit magabiztosan nyerte. Kiemeltként a legjobb nyolcban kezdett, itt sérült keze miatt csak a minimumot törte, ugyanakkor első meccsét úgy nyerte három perc alatt, hogy egy teljesen szabályos, ippon értékű hiza geri-ét nem adták meg. Ezen a meccsen már felpörgött, esélyt sem adott ellenfeleinek a továbbiakban. Nagyon jó volt Dani, megérdemelten lett végre bajnok, és ha már mindenáron bírálni kell, akkor tessék abba belekötni, hogy nem KO-zott le mindenkit, másba ugyanis nem lehet.

Image

 

Ezen a napon a magyar kyo válogatott szövetségre való tekintett nélkül a legeredményesebb EB-t zárta. Hálás köszönetünk minden versenyzőnek a válogatott és a klubedzőknek, az edzőtársaknak, a szponzoroknak és mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a mai hatalmas diadalt. Külön köszönet Stefinek, aki saját költségén telefonon tudósított a helyszínről és Nektek, akik mindezt el is olvastátok… 🙂 A válogatott üzenete, hogy igyatok egy italt az egészségükre, ők ezt a helyszínen, a sayonara party-n teszik meg, ahol a magyar csapat kvalitásait ismerve biztos hogy szintén piros-fehér-zöld győzelem születik. Hajrá magyarok!

Szabó András

 

 

 

Related posts