Erős földrengések Japánban, Indonéziában

Nem okozott nagyobb károkat az a két erős földrengés, ami hétfőn rázta meg Japánt és Indonéziát. Egy japán kormányjelentés szerint, ha egy 7,3-as erősségű rengés a nagyvárosokhoz közelebb következik be, elkerülhetetlen, hogy tízezrek haljanak meg.

A Richter-skála szerinti 6,1-es földrengés rázta meg a reggeli órákban Tokió környékét, felébresztve azokat a félelmeket, amik a jövőben elkövetkező nagyon erős földrengésre figyelmeztetnek.

A hétfői földrengés, ami az eddigi jelentések szerint nem szedett áldozatokat, reggel hét óra után húsz perccel rázta meg a Tokiótól 100 kilométerre lévő Csiba körzetet.

Elkerülhetetlen

A japánoknak ugyanakkor van okuk a félelemre: egy februári kormánybizottsági jelentés szerint már egy 7,3-as, a főváros közelében bekövetkező földrengés 13 ezer embert ölne meg, 4,6 milliót pedig költözésre kényszerítenek, miközben az okozott anyagi kár elérné az 1,1 trillió dollárt.

Az előrejelzések szerint az ország közepén bármikor bekövetkezhet egy, akár a Richter-skála szerinti 8,0-as erősségű földmozgás, ez pedig egy megelőző rengés volt. Japánnak, amely négy tektonikai lemez találkozásán fekszik, a világon bekövetkező rengések egyötödével kell szembenézni évente.

A fejlett világok legsúlyosabb modernkori földrengését Japán szenvedte el: 1995 januárjában a nyugat-japán Kobe városát érte egy 7,3-as erősségű fölmozgás, amiben 6433 ember halt meg.

Földrengés Indonéziában is

Erős földrengés rázta meg hétfőn az indonéziai Szumátra térségét. A hongkongi szeizmológiai intézet jelentése szerint a Richter-skálán mérve 6,1-es fokozatú földmozgás epicentruma Szumátra nyugati partjától 270 kilométerre dél-délnyugatra, a tenger alatt volt. A földmozgás nem keltett cunamit.

index

Related posts