Érdekességek az IKO1 kyokushin szervezet súlycsoportos Európa-bajnokságán

19th European Weight category Championships,
2005. okt.15.,Várna,Bulgária

Sajnos nem volt alkalmunk megtekinteni az IKO1 szervezet ezévi súlycsoportos Európa-bajnokságát, így elég szerény információmennyiséggel rendelkezünk a versenyről.

Szeretnénk ezúton is megragadni a lehetőséget, hogy arra bátorítsuk az IKO1-ben sportoló/dolgozó sportbarátainkat,küldjenek beszámolókat a szerveztükben zajló eseményekről!

A Szaku azért dolgozik, hogy szervezeti hovatartozás nélkül,minden kyokushin eseményről információt kaphasson az idelátogató. Segítségeteket előre is köszönjük.

Image

A 3. helyen, pirosban a világbajnok Piotr Sawiczky

Annyit sikerült kiderítenünk, hogy sajnos az idén nem sikerült magyar versenyzőnek diadalmaskodni ezen a rangos európai versenyen. Ha az eredménytáblázaton végigtekintünk, az avatott szem már az első pillanatban egy szenzációra lesz figyelmes: a négyszeres könnyűsúlyú Európa-bajnok és az 1997-es súlycsoportos világbajnokság első helyezettje, a lengyel Piotr Sawicky visszatért a küzdőtérre!

Image

A középsúly finalistái. A győztes az idei 70 kilós világbajnok, Lucian Gogonel

Sawicky neve a magyarok számára már az 1995-ös bukaresti Eb-ről ismerős lehet, hiszen ebben az évben a még egységes európai szervezet kontinensviadalán találkozott össze a szőke lengyel fiú a szintén szőke Bencze Antallal,az Eb könnyűsúlyú döntőjében. Mielőtt azonban megmérkőztek volna, Sawicky még a negyeddöntőben, ushiro geri ipponnal búcsúztatta az akkori másik nagy magyar reménységet, Orsós Mihályt. Mindezek után nagyon szoros csatát követően Bencze Tóninak sikerült megvédenie európa-bajnoki elsőségét a nagyon kemény lengyellel szemben.

A szervezetek szétválása után Sawicky az IKO1-ben folytatta pályafutását és az ezután következő négy esztendőben sikerült minden alkalommal Európa tetején végeznie. Mindeközben mellékesen 1997-ben megnyerte a szervezet súlycsoportos világbajnokságát is.

Image

A nehézsúly dobogósai

Négy év kihagyás után tért most vissza és a dobogó harmadik fokáig sikerült „csak” eljutnia.

A 80kg-os súlykategória egyik érdekessége, hogy a bajnoki címet az a román Lucian Gogonel szerezte meg, aki az idei súlycsoportos tokiói világbajnokságon a könnyűsúlyban szerzett elsőséget. (Úgy tűnik, a románok rendkívül erősek középsúlyban, hiszen a WKO szervezet Európa-bajnokságán tavasszal szintén egy román fiú, név szerint Marius Ilas győzedelmeskedett.)

A kétszeres Eb győztes sziklakemény lengyel Sylwester Sipyennek ezúttal meg kellett elégednie az 5-8 helyezéssel.

A 90 kilósoknál is találhatunk egy-két érdekességet.

Rögtön itt van Krzystof Habraszka (Lengyelország), aki az elmúlt évben a súlycsoportos és az abszolút kategóriás Eb-n is bajnoki címet szerzett. Az idén egy ismeretlen nevű orosz fiúnak, Goderzi Kapanadzénak sikerült megállítania a lengyel fighter győzelmi sorozatát. Igaz, Kapanadze mindezt a döntőben tette, így Habraszka ezúttal a dobogó második fokán végzett.

Ismét nem sikerült a diadal a spanyolok örök reménységének, Alejandro Navarrónak. A rakétalábú spanyolnak, meg kellett elégednie a harmadik helyezéssel.

Szintén harmadik lett ebben a súlycsoportban a román Eduard Wallmen, aki a nálunk is jól ismert WKO fighter, Haris Wallmen öccse és egyben az Európa-bajnok Anka Wallmen sógora.

Eduard tavasszal, még a WKO szervezet Európa-bajnokságán küzdött, igaz, +90 kilóban és a legjobb nyolc között végzett.

Image

A szupernehézsúly

A szupernehézsúly (+90 kg) döntője igazi csemegét hozott, hiszen két igazán neves harcos, név szerint az örmény Artur Hovhannisyan és a cseh Jan Soukup csapott össze egymással.

Hovhannissyan örmény bajnok, 2003-ban a nyílt kategóriás világbajnokságon a legjobb 16 között végzett (a későbbi világbajnok Hitoshi Kiyamától kapott ki). Igazi nagyütő, nagyrúgó, stílusát Sam Greco mozgásához lehetne a leginkább hasonlítani.

Ez az év nem indult túl jól az örmény fighternek, hiszen a súlycsoportos világbajnokságon ippon vereséget szenvedett el az orosz sztárküzdőtől, Lechi Kurbanovtól.

Image

Jan Soukup vs. Artur Hovhannisyan

Erre a kontinensviadalra az eredmények ismeretében valószínűleg már igen jó formában érkezhetett, hiszen európa-bajnoki címet szerzett.

A döntő másik tagja a fiatal és igen szimpatikus Jan Soukup, aki közel három esztendőt tréningezett Japánban és a múlt esztendőben, nem kis meglepetésre megnyerte a súlycsoportos japán bajnokságot, legyőzve az orosz bajnok Andrey Stepint.

Érdemes még megemlíteni ebben a súlykategóriában az orosz Artem Pukas nevét, aki orosz bajnoki második helyezéssel és egy rangos verseny, a „Cup of Moscow” 1999-es megnyerésével büszkélkedhet.

Pukas ezen a viadalon a dobogó harmadik fokára állhatott.

Schmidt Péter

Related posts