Emlékezés Horváth István mesteredzőre

ImageNéhány napja hagyott el minket egy nagyszerű sportember, egy mesteredző, akinek a hazai judoéletben betöltött munkásságán túl – bár nagyon kevesen tudják ezt – nagyon komoly szerepe volt a magyarországi karate, a kyokushin kezdeti lépéseinél.

Horváth István mesteredzőre emlékezve szeretnénk megosztani mindenkivel ezt a történetet:

A 70-es években a magyar judoválogatottal Svédországban járt az EB-n, ahonnét hazatérve elmesélte, hogy találkozott egy magyar származású fiatalemberrel, aki karate edzéseket vezet Göteborgban, amely akkor még ismeretlen volt Magyarországon. Ott, rövid ismerkedést követően kialakult egy kapcsolat közöttük.

Többek között az akkori kapcsolatfelvételt követően jutott el Mészáros Attila – akkor még 2. danos kyokushin karate mester – 1972-es magyarországi hazautazása során a TF-re, és jutott el Dr Galla Ferenc judo edzésére, ahol néhányan komolyan érdeklődtek az új „sportág” iránt.

Adámy István és Furkó Kálmán ezt követően alapították meg a hazai kyokushint, munkásságuknak köszönhetően jutott a hazai kyokushin nemzetközi hírűvé.

Horváth István mesteredző jelen volt a hazai karate bölcsőjénél, és ezt követően a lehetősége szerint a továbbiakban is figyelemmel követte fejlődését, közreműködött az első kiadványok, a belső karatéval kapcsolatos bm-es kiképzési anyagok, stb megszerkesztésénél.

Emlékét megőrizzük örökké.

OSU!

sensei Kalmár Árpád
kyokushin media team

Related posts