Egyre több japán választ nem hagyományos temetést

A japánok egyre inkább megtervezik saját temetésüket, a buddhista hagyományt az ősökkel együtt eltemetve.
A 63 éves Junko Haszunuma asszony például évekkel ezelőtt gondolkodni kezdett saját temetésén. Amikor férje egy éve elhunyt, szokatlan lépésre
szánta el magát. Még három évvel ezelőtt elhatározták, hogy nem fognak sírt építeni maguknak, mert szerintük ez csak károsítaná a környezetet. Hitük szerint nem tartozunk e világhoz. Lelkünk a természetbe tér vissza halálunk után. Amikor a férje meghalt, hamvait az óceánba szórta.
Haszunuma asszony döntése nem általános Japánban, de azok közé tartozik, akik – egyre növekvő számban – a hagyományoktól eltérő temetkezési módok közül választanak.
A tipikus japán temetés formális és drága. Egy szerzetes buddhista szútrákat idéz, a gyászolók isten veledet mondanak az elhunythoz. A szertartás után a legtöbb testet elégetik, mivel nagyon kevés hely van az elhunytak számára.
Ezután a hamvakat tartalmazó urnát általában az ősök mellé temetik a családi parcellán. A hagyomány szerint a férjes asszony urnája a férj családjának parcellájába kerül.
Ha mindez véget ért, a család megkapja a számlát a templomból – általában óriási összeggel. Egy japán temetés a világ legdrágábbjai közé tartozik – átlagosan 16000 euróba kerül, ami háromszor annyi, mint az Egyesült Államokban.
A temetési szolgáltatások irányt folyamatosan nő az igény, ahogy a társadalom öregszik. Négy év múlva öt japánból az egyik 65 évnél idősebb lesz.
Az új kutatások azt mutatják, hogy a japánok egyre kevésbé kedvelik a hagyományos temetéseket: 76 százalékuk például azt szeretné, ha kevésbé formálisak lennének, emellett a takarékos, meghitt szertartást részesítenének előnyben.
Egy kutató szerint a temetkezési szokások változása annak köszönhető, hogy maga a társadalom is változik: az emberek egyre később kötnek házasságot, kevesebb gyereket vállalnak és többen válnak el. Sokan vidám zenével, élénk színű virágokkal és kevesebb gyászolóval tartják a temetést.
Az elmúlt 12 évben több, mint 1400 olyan temetést végzett egy cég, ahol a hamvakat a hegyekben vagy a tengeren szórták szét – köszönhető annak a terjedőben lévő nézetnek, miszerint a sírok értékes területeket rabolnak el a természettől.
Mások egy különleges temetkezési módot választanak – a hamvakból egy teáskanálnyi eljuttatnak az Egyesült Államokba, ahol kijuttatják a világűrbe a
műholdak fellövésekor.
A szakmabeliek úgy vélik, a nem-hagyományos temetkezési módok népszerűsége tovább fog nőni.

VOA News

Related posts