Egymillió japán 90 felett

Japánban a 90 évesnél idősebb emberek száma jelenleg 1,016,000. Ugyanakkor 4,9 millió 65 évesnél idősebb japán dolgozik vagy keres munkát – a teljes munkaerőpiac 7,4 százaléka. A deresedő hajú populáció és az alacsony születési ráta hamarosan munkaerőhiánnyal fenyegeti a világ második legerősebb gazdaságát. 2015-re a munkások 11 százaléka 65 évesnél idősebb lesz.

2004-ben lépte át a 90 évesek száma az egymilliót – derül ki egy kormányjelentésből. Közülük 23000-en száz évnél is idősebbek. Az idősödő lakosság nemcsak munkáshiánnyal, hanem csökkenő adóbevételekkel és a nyugdíjrendszer problémáival is jár, ahogy egyre kevesebb adófizető próbálja ellátni a rohamosan növekvő számú nyugdíjasokat.

Ahogy a baby-boom gyermekei 2007-ben elérik a hatvanat, a kormánynak feltétlenül meg kell teremtenie a feltételeket, hogy az idősek tapasztalatát és képességeit a lehető legteljesebb mértékben kihasználják – mondja a jelentés, sürgetve a kormányt, hogy támogassa az időskorúak munkavállalását azzal, hogy segít nekik munkát keresni vagy megalapítani saját vállalkozásukat.

Seniorscopie

Related posts