Csípős uborka

 

  • 2 közepes kígyóuborka
  • 1 kanál szójaszósz
  • 2 kanál cukor
  • 2 kanál kukoricaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 darab közpes szárított chilipaprika
  • csipetnyi szecsuáni bors
  • 1 kanál rizsecet

Mosd meg az uborkát, szárítsd meg egy papírtörölközővel, de ne hámozd meg. A végeit vágd le, majd vágd ketté hosszában. Ha szükséges, távolítsd el a magokat, a feleket pedig előbb vágd hosszában 4 csíkra, majd keresztben 5 centis darabokra.

A vokot forrósítsd meg, majd tedd bele az olajat. Tedd takarékra a lángot. Add hozzá a fokhagymát és a chilipaprikát, kevergesd és a fakanállal nyomd a vok falához, hogy minél több íz kerüljön az olajba. Ha a fokhagyma enyhén megbarnult, add hozzá a szecsuáni borsot.

Kapcsold le a lángot és tedd a vokba az uborkát. Kevergesd 30 másodpercig, illetve addig, amíg az uborka enyhe színt kap. Öntsd rá a szójaszószt és a cukrot. Kevergesd, amíg a cukor elolvad, aztán az egészet öntsd át egy tálba. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Htés közben időnként kevergesd meg, hogy a szósz egyenletesen átjárja.

Tálaláskor az uborkát vedd ki a szószból, csepegtesd le és utána tedd a tányérra. Adj hozzá egy kevés ecetet. Rizs kiegészítőjeként, de önálló köretnek is fogyasztható.

Kapcsolódó bejegyzések