Csanko: a szumósok eledele
Oszakában több étteremnek van saját csanko-specialitása, ezek közül sorolunk fel néhányat.
Oszakai specialitások
Egy csanko-nabe étteremben négyféle nabét tálalnak az éhes szumósnak: az egyszerűen ízesített, édes vörösbab-lekvárosat, a szukijaki-szósz ízű „leves-nabét”, a koreai stílusút és az eredeti curryvel készült currys nabét. Ez a Szaga (az egyik prefektúra Kjúsún) noboru csanko, azaz Szagába felmenő/felmászó csanko, ami azt fejezi ki, hogy az illető ebből az ételből annyi energiát nyerhet, hogy a hegyes-völgyes Szaga prefektúrát is be tudja járni.
Az örök hegy
A hozzávalókat, melyek: nyers vörös foltos pisztráng, nyers kagyló, tintahal, rák, hajszálvékonyra szelt konnjaku ( préselt zöldségből és agar-agarból készülő zselé) age (kb. sült babtúró) egy különleges levesben főzik meg, aminek titkos receptjét hosszú ideje őrzik a régi étterem szakácsai.
A megízlelés mosolya
A szójaszósz-alapú levesbe disznó-, marha- és csirkehúst, rákot, tőkehalat, konnjakut, enokigombát, hínárt, répát, retket (csak a mogyoró hiányzik), kínai kelt és ehető krizantémot tesznek és addig főzik, míg össze nem érnek az ízek.