A titokzatos Jonaguni leletek

Okinava prefektúrában, a Joniguni-szigettől kb. 100 méteres körzetben fantasztikus leleteket találtak a tenger mélyén.

A helybeli halászok mintegy fél évszázada felfigyeltek egy furcsa alakú, szigetnek hitt természeti jelenségre, de nem gondolták, hogy az valaminek a romja lehet. 1986-ban a Joniguni környékéről búvártérképet készíteni szándékozó Aratake Kihacsiró fedezte fel, hogy nem természeti jelenségről, hanem mesterséges építményről van szó. Ezeket alapos mélytengeri kutatások alapján térképén mint történelmi leleteket tüntette fel. Ezután a Rjúkjúi Egyetem mélytengeri kutatócsoportja kezdte el vizsgálni őket. És hogy mi a bizonyíték arra, hogy nem a természet alkotta őket? Lépcsőzetes a talaj, és ezek a rétegek nemcsak a déli oldalon, hanem körben futnak. Az északi oldalon egy részükön látszik, hogy kőlépcsők voltak. A leletek körül egy külső árok van. Fentről lefelé irányuló alagcsövezés látható. A sarkok majdnem derékszöget zárnak be és a falak kinyúlnak néhány tíz méterre.

Image

 

A föld felszínén építették, de a felmelegedés következtében ezt a területet elöntötte a tenger. Tízezer évvel ezelőtt készült, akkor a tenger még 40 méterrel alacsonyabban húzódott a mainál.

Kiterjedése kelet-nyugat irányba 250 méter, észak-dél irányba 150 méter, magassága pedig 26 méter. A legmélyebb pontja 25 méterrel a vízszint alatt, a legmagasabb egy méterrel felette van.

Related posts