Betiltották a Word ősi japán versenytársát

Az Ichitaro szövegszerkesztő állítólag sérti a Matsushita konszern egyik szabadalmát, ezért a bíróság az összes eladatlan példányának bezúzását rendelte el. Az alkalmazás a Microsoft Word egyetlen komoly versenytársa a japán piacon, első verziója 1985-ben jelent meg. A gyártó Justsystem fellebbezés benyújtását tervezi.

 
A tokiói kerületi bíróság elrendelte az Ichitaro nevű szoftver forgalmazásának betiltását, és a meglévő készletek bezúzását. A Justsystem fejlesztőcég programja a Microsoft Word egyetlen komoly versenytársa a japán piacon.

Az ítélet a Matsushita konszern panaszát követően született. A cég azt állította, hogy az Ichitaroban használt súgó sérti a szabadalmai egyikét. A Matsushita szerint semmi másról nincsen szó, csupán a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően megvédik szellemi tulajdonukat.

Aggályos volt a súgó

Az ítélet a Matsushita és a Justsystem közötti szabadalmi vita végére tesz pontot. A per tárgya volt az Ichitaro mellett a Hanako grafikai program is. A szabadalmi vita a kérdéses szoftverek súgó funkciójának működéséről szólt.

Az alkalmazások a felperes szerint sértik a Matsushita 2803236-as szám alatt nyilvántartott szabadalmát, amelyet a japán szabadalmi hivatal 1998-ban jegyzett be, írta a Computerworld.co.nz híroldal.

A tokiói bíróság ítéletével elfogadta a szabadalmi jogsértés tényét, jelentette be a Matsushita. Az ítélet részletes indoklása néhány hét múlva lesz hozzáférhető, jelentette be Yoshihiro Kitadeya, a konszern szóvivője.

Milliárdos bevételt hozott

Az Ichitaro értékesítése 1985 augusztusában, a japán pc-korszak hajnalán kezdődött, azóta több mint 18 millió példánya kelt el. A Hanako első verzióját 1987 tavaszán mutatták be. Míg a szigetországban jelenleg a legtöbb szövegszerkesztő program a pc-re előre telepítve érkezik, az Ichitaro az utólagosan telepíthető alkalmazások piacának 78 százalékát uralja. A szoftver értékesítése 2004-ben 4,8 milliárd jent (8,74 forintot) vagyis a fejlesztőcég bevételének 38 százalékát adta.

A Justsystem két héten belül a japán legfelsőbb bírósághoz fordul, jelentette be Yoichi Matsumoto, a cég szóvivője. A cég továbbra is azt tartja, hogy a súgó funkciót semmilyen szabadalom nem védheti, mivel bevált és mindenki által használt eljárásról van szó, mondta Matsumoto.

Nem publikus az ajánlat

A Matsushita az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó arról nyilatkozni, hogy meglátása szerint esetleg más szoftvergyártók is megsértik-e a szabadalmát. Azzal kapcsolatban sem adtak semmilyen felvilágosítást, hogy milyen licencfeltételekkel keresték meg a Justsystem vezetőit.

A Matsushita azt állította, hogy megkereséseit sorra elutasította a független fejlesztőcég, és ezért volt szükség a 2004-ben indított perre. A konszern beadványában a két alkalmazás előállításának és forgalmazásának teljes betiltását kérte, emlékeztetett Yoshihiro Kitadeya. 

index

Related posts