Az iskolák további biztonsági óvintézkedéseket tesznek

Az iskolák és a helyi szervezetek azonnal megkezdték a biztonsági óvintézkedések szorosabbra fűzését azután, hogy egy tanárt halálra késeltek, és két iskolai alkalmazott is megsérült Oszakában egy általános iskolai incidensben. Ennek érdekében biztonsági őröket alkalmaznak és kamerákat helyeznek üzembe, illetve a közösség tagjait is igyekeznek bevonni.

A tokiói Sibuja Részleg úgy döntött, hogy áprilistól 20, a saját körzetén belüli általános iskolába szerződtet teljes munkaidős biztonsági őröket, melyre 67 millió jent tesznek félre a 2005-ös költségvetési tervezetben. Oszaka prefektúra vezetése is alkalmazni fog biztonsági őröket a következő tanévtől a prefektúra 733 általános iskolájában, melyre körülbelül 700 millió jent fordítanak majd.
A Mie prefektúrabeli Karaszu város egy olyan iskolaközi rádiós rendszer kiépítését tervezi, melyben a Mién belüli általános és középiskolákban tanító tanárok hordozható riasztóberendezéssel értesíthetnék a rendőrséget vészhelyzet esetén.
A nyugat-tokiói Muszasinoban minden általános és középiskolába biztonsági kamerák elhelyezését tervezik.
A legnépszerűbb biztonsági eszköz, melyekkel a tanárokat felszerelik, a szaszumata: egy kétméteres rúd patkóalakú „embercsapdával” az egyik végén, mellyel a tanár meg tudja fékezni a zavargót. Ezt fogják alkalmazni Tojama, Okajama és Szaitama prefektúrákban.
A hirtelen megnövekedő szükségletből kifolyólag néhány vidéken már készleteket raktároznak az eszközből.
Néhány iskola az iskolakapuk bezárását fontolgatja (kivéve, mikor megérkeznek és hazamennek a diákok), míg mások azt tervezik, hogy az iskola látogatóit több, mint egy fő fogadja majd a portán.
Sok iskola nem engedheti meg magának állandó biztonsági őrök alkalmazását, ezért a közösség együttműködését és segítségét kérik:
a niigatai Makimacsi önkénteseket kért, hogy felügyeljék az iskola környékét, a vakajamai Tanabe pedig a következő hónaptól indít el egy biztonsági projektet a lakosok és idős polgárok társaságainak közreműködésével.

Yomiuri Shimbun

Related posts