Az egyetemi tankönyvekben szereplő magyarázatokat a felvételi tesztbe

 

Az egyetemi felvételiztető központ az egyetemre való felvételi vizsgán a japán nyelv I. tesztjébe a felsőoktatásban használt tankönyvek magyarázatairól, kritikai megjegyzéseiről szóló tesztkérdések beillesztését javasolta. Ezt el is fogadták.  Azonban az Oktatásügyi Minisztérium kijelentette, hogy a vizsgázókat ezzel nem szabad stresszelni, és megindult az  illetékesek rendelkezési jogkörének vizsgálata.

A vizsgakérdések ellenőrzési rendszerét is felülvizsgálták, és kiderült, hogy a felvételiztető központ a pontszámok megállapításához semmiféle egységes mércét nem használ. Ennek okát a központ a következővel magyarázta: „ Ennek nincs a vizsgázókra gyakorolt megfogható, konkrét hatása.”

 A Tóhokui Egyetemen az idegennyelvű vizsga alatt nem volt tanári felügyelet. Erre így reagált a központ: „Remélhetőleg a vizsgázók becsületesen, saját kútfőből merítve tették le a vizsgát. A felügyelő tanárnak úgy kellene éreznie, mintha a saját gyermekei vizsgáznának, mivel nekik a lehető legjobbat akarja.”

 

Kyodo

Related posts