Az Aoi-macuri

Május 15-én tartották meg Kiotóban az Aoi-macurit, mely a három leghíresebb kiotói fesztivál egyike. Nekem a kedvencem, mert nemcsak a belvárosi betondzsungelen keresztül halad el az évszázados ruhákba öltözött menet, hanem elég hosszan egy folyóparton is, ami segít visszarepülni a Heian-korba. Tudj meg többet err?l a fesztiválról!

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg width=”171″ height=”127″ />

 

A Nihon Soki, az egyik legrégebbi japán forrás szerint a fesztivált Kinmei császár (539- 571) idején tartották meg el?ször. A heves es?zések és szélvihar tönkretették a termést és a járványok gyorsan elterjedtek a legyengült nép körében. A császár tanácsadói úgy vélték, ez isteni büntetés, a Kamo istenségek haragudtak meg, ezért a császár a Kamo-istenségek szentélyébe (a Simogamo-szentélybe és a Kamogamo-szentélybe) követet küldött, hogy az különböz? tettekkel kiengesztelje ?ket. Ezek közé tartozott a vágtázó lovon való lovaglás is.

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg />

Az aoi egy növény, konkrétan a mályvarózsa, melyr?l úgy hitték, távoltartja a természeti katasztrófákat. A menetben mindenkit a mályvarózsa levelével díszítenek. A menet kulcsfigurája az arany kardot hordozó császári követ és a császári hercegn?, aki a hagyományos 12-réteges Heian-kori kimonót viseli. A hercegn? szerepét mindig egy helyi hajadon kapja.

 

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg />

A fesztivál a Gion-macurival ellentétben, ami a nép ünnepe volt, a nemesség ünnepének számított sokáig. A menet a Kiotói Császári Palotából indul. fél 11-kor (ahol Kiotó vezet? rétege ma is az els? sorban ül), majd ezután a Simogamo és a Kamogamo szentélyt látogatja meg.

 

https://szaku.hu/wp-content/uploads/2022/03/*.jpg />

Related posts

Kommentelj