A tokiói iskolák saját vakációt szerveznek

Néhány tokiói iskola és egyetem számára megengedték, hogy a nyári szünet idejét és hosszát saját hatáskörben állapítsák meg – jelentette a tokiói városi kormányzat oktatásért felelős egyik munkatársa.

A következő iskolai évben próbaképp már be is vezetik az új rendet, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor még több iskolára fogják kiterjeszteni – mondták a hivatalnokok.

A nyári szünet szabad megválasztásától azt remélik, hogy segít elfogadtatni a város által üzemeltetett oktatási intézményeben folyó iskolarendszer-reformot.

Jelenleg a szüneteket a helyi és a prefekturális hatóságok határozzák meg. A tokiói iskolák számára ez azt jelenti, hogy egy iskolai évben 66 szünnapot kell kiadniuk. A nyári szünet július 21-től augusztus 31-ig tart, a téli szünet pedig december 26-tól január 7-ig. Tavasszal is van szünet, amely március 26 és árpils 5 között tart.

Az új rendszerben a helyi vezetők eltérő időpontokat is megadhatnak. A vakáció lehet hosszabb, rövidebb, korábbi vagy későbbi, mint a többi oktatási intézménynél.

A források szerint a nyári és téli vakációk megrövidítésével olyan tantervet is készíthetnek az iskolák, amelyek jobban megfelelnek a diákok szükségleteinek. A tantermeken kívül is szervezhetnek órákat és különleges kurzusokat, valamint önkéntes alapon szerveződő különórákat is indíthatnak. Az iskolák időt szakíthatnak arra is, hogy felkészüljenek az éves iskolai fesztiválokra.

A kötelező órák mellett, melyeket iskolaidőben tartanak egyes iskolák úgy is dönthetnek, hogy extra órákat adnak délutánonként.

Ezek az iskolák meghívhatnak olyan tanítókat is, akiknek az iskolája épp szünetet tart. A diákoknak azt is megengedik, hogy másik iskolába járjanak egyes órákra.

Valószínűleg azokban az iskolákban működik majd sikeresen ez a program, amelyek két szemeszteres rendszerben dolgoznak. Jelenleg az első szemeszter közepén tartják a nyári szünetet. Az új rendszerben lehetőség nyílik a nyári szünet lerövidítésére, így csökkentve a nyomást, hiszen a tanítási órák éves száma nem nő.

A hivatal most méri fel, hogy mely iskolák kívánnak részt venni az új rendszer próbáján. Közülük választják ki azt a tizenötöt, amelyek a következő iskolaévtől részt vesznek a programban.


Yomiuri Shimbun

Related posts