A Sony nem gyárt többé walkmant Japánban

A walkmant – amely valaha a Sony legismertebb terméke volt – nem gyártják többé a szigetországban.

A Sony Corp. bejelentette, hogy márciusban bezárja azt a gyárat, amely 1979 óta gyártja a kisméretű magnókat – jelentette be Omagari Acuo, a vállalat szóvivője. A walkmant a jövőben Malajziában és Kínában gyártják – tette hozzá.

A lépést a Sony költségtakarékossági okokkal magyarázza, illetve azzal, hogy a hordozható digitális zenelejátszók piacán élesedik a verseny és erre szeretnének koncentrálni. Ezen a területen ugyanis a Sony komolyan lemaradt az Apple iPodja mögött.

A Walkman márkanév alatt a Sony jelenleg öt különböző zenelejátszót forgalmaz: az eredeti kazettás magnót, CD és MD, valamint merevlemezes és flash memóriával felszerelt lejátszót. A bezárásra ítélt gyárat Szaitama prefektúrában az egyetlen volt a szigetországban, amely még walkmant gyártott – merevlemezzel. A korábbi modellekkel már évekkel korábban leálltak.

Image

Az 1979-es bemutató óta 350 millió walkman fogyott világszerte, közben a Sony legerősebb márkájává és Japán gazdasági erejének jelképévé vált.

A gyárból a termékek designját kidolgozó központ lesz. A bezárás része annak az intézkedés-sorozatnak, melyet a vállalat szeptemberben fogadott el.

A 2008-ig kidolgozott hároméves üzleti terv szerint a világszerte található 65 üzemből 11-et bezárnak. A Sony július és szeptember között realizált profitja 46%-kal 28,5 milliárd jenre esett a korábbi időszakhoz képest.

Mainichi

Related posts