A rektorok önként csökkentették fizetésüket

Tíz, 2004-ben egyesült állami egyetem vezetője önként felajánlották, hogy csökkentsék fizetésüket, ezzel is nyomatékosítva a hatékonyság fontosságát.

A Kitami Műszaki Intézet, az Ehime Egyetem, a Nagaszaki Egyetem és hét további intézmény vezetői önként csökkentették fizetésüket havi 120000 jenig (kb. 200000 Ft) terjedő összegekkel.

Az egyetemek egyesítése megkívánja, hogy magunkról is úgy gondolkodjunk, mintha egy óriási vállalat lennénk – mondta az egyik egyetem alkalmazottja (a szóban forgó intézmény vezetőjének havi fizetését 1,23 millió jenről 1,15 millióra csökkentették). – Olyan költségen faragtunk, amelyről korábban még álmodni sem lehetett – tette hozzá.

Az egyetemek egyesülése óta a fő bevételi forrást a tandíjak és a kormányzati támogatás alkották.

Az állami támogatás, mely a költségvetés felét teszi ki az idei évben egy százalékkal csökkent. A Nagaszaki egyetem esetében ez a százalék 126 millió jenes veszteséget jelent.

A vezetők fizetésének csökkentése nem okoz észrevehető fiskális javulást – a hokkaidóiműszaki intézet esetében például alig egymillió jent takarítanak meg vele.

– A megtakarított pénz nagysága nem számottevő, ugyanakkor szimbolikus jelentése van. Azt szeretnénk, ha munkatársaink átéreznék erőfeszítéseink komolyságát – mondta az intézet egyik alkalmazottja.

Az Ehime egyetem kevesebb részmunkaidős óraadót foglalkoztat, a nyugdíjba vonuló munkatársak helyett pedig csak egy év elteltével vesz fel újat. Egyikük így fogalmazott: „Nem könnyű tandíjat emelni, ugyanakkor a támogatás évről évre fogy.”

Egyes hivatalnokok abban reménykednek, hogy a kormányzat a költségcsökkentő erőfeszítéseket látván a jövőben újra emelni fogja a juttatásokat.

A minisztérium szerint az egyetemeknek ki kellene használniuk az egyesítés nyújtotta lehetőségeket. Szakértők szerint azonban a túlzott költségcsökkentés befolyásolhatja az oktatás és a kutatás minőségét.

The Japan Times

Related posts