A nők 93 év után egyenruhát kapnak az Udvarnál

A női tisztviselők a Császári Udvarnál először kapnak ünnepi egyenruhát – 93 évvel azután, hogy hivatalosan is bemutatták az udvarnál dolgozó férfiakét.

A Császári Család gondozását végző hölgyek kitartó lobbizásának hála a Császári Ügynökség végül bemutatta azt az egyenruhát, amelyet a nők viselnek majd az ünnepségeken.

Az egyik női alkalmazott elmondta, hogy örül, amiért nem kell többet azon rágódnia, milyen ruhát vegyen fel a rendezvényekre. Az új ruhákban igen csinosan nézünk majd ki – tette hozzá.

Az új kosztüm fehér blúzból és tengerészkabátkából áll majd, és tartozéka a cipő és a kesztyű is. Egy ilyen ruha 50000 jenbe kerül. A következő év során mintegy húsz ilyen egyenruhát terveznek kiosztani.

Ugyanezt a ruhát kapják majd meg az adminisztráción és a recepción dolgozó nők is. Először a jövő hónapban tartandó szertartáson lesz majd látható az új egyenruha.

Ezidáig az ügynökség nem követelte meg a nőktől, hogy a szertartásokon ugyanolyan öltözéket viseljenek, hanem hagyta, hogy egyéni ízlésük szerint döntsenek.

Amikor Akihito a trónra lépett 1989-ben, a személyzet 7%-a volt nő. Ma már minden tizedik alkalamazott a gyengébb nemből kerül ki.

Mainichi Shimbun

Related posts