A nemi erőszakot elszenvedők

Egy veterán miniszter elnézést kényszerült kérni, amiért arra utalt, hogy a nemi erőszak áldozatai közül egyesek „felkérték” támadójukat azzal, ahogy öltöztek.

Nem sokkal későb egy államtitkár, Jaszuo Fukuda is elletmondásos álláspotot fejtett ki a mikrofonok hatósugarán kívül a riportereknek.

Az idézet tőle való: „Vannak nők, akik gy nézek ki, mintha azt mondanák: tedd meg velem AZT”. Majd hozzátette: „Akik ilyen külsővel rendelkeznek, maguk is hibásak, hiszen a férfiak olyanok, mint egy prédára váró párduc.”

Amikor néhány nappal később rákérdeztek e nyilatkozatára, Fukuda úr kijelentette, hogy semmilyen módon nem kívánta megvédeni az erőszaktevőket, és a kijelentését idéző sajtót okolta a félreértésért.

A kormánypárti Szeiicsi Ota képviselőnek szintén elnézést kellett kérnie, miután azt nyilatkozta, hogy az erőszaktevő bandák „életerősek”, és „a normálishoz közeliek”, és legalább egészséges hozzáállásuk van a szexhez.

Ezt megelőzően Josiro Mori miniszterelnök vonta vissza szavait, miszerint „a gyermektelen nőktől meg kellene vonni a nyugdíjat”.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője Fukuda kijelentését „szégyenletesnek” nevezte. „Fukudának fogalma sincs a nemek közti egyenlőségről, arról a tényről, hogy a szexuális erőszak alapvető emberi jogokat sért” – mondta.

BBC

Related posts