A minisztérium könnyíti a letelepedési feltételeket

A változással a szakembereket, kutatókat, atlétákat és más „kiválasztott” küldföldieket szeretnék Japánba csalogatni. Az idegenek a jövőben könnyebbnek találhatják a szigetországban történő letelepedést.

Az Igazságügyi Minisztérium 2005-től tervezi bevezetni a könnyített letelepedési feltételeket. Ezzel „járulnak hozzá minél több ember letelepedéséhez”, ahogy ők fogalmazták.

A változások után háromról öt évre emelkedik az átmeneti tartózkodási engedély érvényessége az üzletemberek és más, hosszan tartó tevékenységet folytatók számára.

Ezt a lépést épp azután jelentették be, hogy a minisztérium biztonsági okokból szigorította az illegális bevándorlók ellenőrzését. Az elemzők szerint Tokió komoly kritikát kaphat, amiért önkényesen választja ki, hogy kinek engedi a Japánban tartózkodást és kinek nem.

Az intézkedés legfontosabb célja a high-tech kutatók és oktatók, valamint nagy összegeket befektető üzletemberek, esetleg élsportolók Japánba csalogatása.

Az állandó lakhatási engedély egyike annak a 27 (!) státusznak, amelyet egy külföldi szerezhet. Az összes többi típusnál legfeljebb három évig maradhat valaki Japánban – a lakhatási engedéllyel viszont addig marad valaki, ameddig akar vagy ameddig nem követ el valamilyen bűncselekményt.

Az eddigi szabályzást sokan kritizálták homályossága miatt.

A jelentkezőknél általában a jó modort, az önmagát ellátni képest tudásszintet és azt vizsgálják, hogy az illető itt-tartózkodása valóban Japán érdekeit szolgálja-e.

A kritikusok szerint a minisztérium saját belső szabályokat is alkalmaz, például csak azoknak adnak engedélyt, akik legalább tíz éve Japánban élnek vagy „sokat tettek Japánért és legalább öt éve laknak itt”. Az engedélyekről nincsenek nyilvánosságra hozott statisztikák.

Ezen kritikák hatására tervezi a minisztérium, hogy nyilvánosságra hoz sok megadott és elutasított engedélyt, hozzátéve a részletes indoklást.

Azt is ígérik, hogy a korábbi vízumok státusza nem jelent sem előnyt, sem hátrányt.

2002-ben mintegy 220000 külföldi rendelkezett állandó lakhatási engedéllyel, amely a szigetországban élő idegenek mintegy tíz százaléka.

Ez a szám az ötszöröse a tíz évvel ezelőttinek.

Asahi Shimbun

Related posts