A madárinfluenza 6000 csirkét ölt meg

Egy Jamagucsi prefektúrában lévő csirkefarmon 79 év után ismét megjelent a gyilkos kór – jelentette a helyi önkormányzat.

A megmaradt 29000 szárnyast is le fogják mészárolni, és a terület 30 kilométeres környékét is lezárják addig, amíg a vizsgálatok ki nem mutatják a veszély elmúltát.

A japán tisztviselők nem biztosak abban, hogy a farmon talált vírus megfertőzhet-e embereket is. 1997-ben Hong-Kongon hatan meghaltak, miután megfertőződtek az állatokat sújtó kórral.

Az önkormányzat több tízezer tojást hívott vissza, amelyeket erről a farmról adtak el és többnyire a prefektúrán belül vásároltak meg. Szerencsére a farmról húst nem, csak tojást árulnak.

A főszigeten, Tokiótól délnyugatra fekvő prefektúrában hárommillió csirke él. Az elmúlt hónapban vot egy hasonló eset Dél-Koreában is, amely több mint másfél millió szárnyas kényszervágásával végződött. A madárinfluenza Vietnámban is pusztított, ott 750000 csirkét fertőzött meg.

A szakértők már december 30-án és január 9-én is meglátogatták a szóban forgó létesítményt. Azokat a tojásokat, amelyeket a csirkék 9-én délután 5 óra után produkáltak már nem szállították ki.

A hatóságok anyagi segítséget ígértek a nagy károkat elszenvedő farm üzemeltetőjének.

Bloomberg

Related posts