A legtöbb japán elfogadná a környezetvédelmi adót

A felkelő nap országának lakói között túlnyomó többségben vannak azok, akik elfogadnának egy környezetvédelmi célból bevezetésre kerülő adót. Az új adó a fosszilis energiahordozók elégetésekor felszabadult széndioxid-kibocsátás mértékével állna arányban.

A környezetvédelmi minisztérium és a civil szervezetek régóta követelték egy ilyen adónem bevezetését, amely segítene csökkenteni az energiafelhasználást és az üvegház-hatásért felelős gázok kibocsátásának mértékét. Az üzleti lobbi rendkívül hevesen ellenzi a tervet.

Ha életbe lép, a törvény szerint minden tonna kibocsátott széndioxid után 2400 jent kellene fizetni,ha a kibocsátás szerves energiahordozó elégetésével keletkezett. Egy átlagos háztartás számára ez évente 2100 jenes kiadást jelent.

A minisztérium internetes felmérése szerint a válaszolók 77 százaléka elfogadhatónak tartaná az adót, és csupán 17 százalékuk vélekedett ellentétesen.

A válaszolók 65 százaléka úgy vélte, hogy az intézkedés csökkenteni fogja a széndioxid kibocsátást.

Japán, a világ második legerősebb gazdasága rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy a kibocsátott anyagok mennyiségét a Kiotói egyezmény által megszabott határok közé szorítsa. Az emisszó mértéke 1990 óta hat százalékkal csökkent volna a tervek szerint – ehelyett hat százalékkal nőtt.

A legkevésbé energiahatékony szektor a lakásoké, ahol 28,8 százaléks volt a növekedés, az egyre több elektromos berendezésnek (pl. számítógépek) hála. A magasabb áramfogyasztás több szennyeződést jelent az erőműveknél.

Egy korábbi alkalommal a parlament már elvetett egy hasonló adót.

AlertNet

Related posts