A kyokushin hazai alakulása

 

A magyar kyokushin alakulása alapvetően Furkó Kálmán és Adámy István nevével köthető össze a kezdetekben. Mindketten a Testnevelési Egyetemen ismerkedtek meg a karate alapjaival, ahol egy önszerveződő csoport már könyvekből tanulta a keleti küzdősportot. Később Dr. Galla Feri bácsi próbálta őket segíteni. Hatalmas szakmai előrelépést jelentett Mészáros Attila 2. danos, Svédországban élő mester bekapcsolódása a munkába, aki a ’70-es évek elején látogatott haza és tartott egy bemutató edzést. Az akkor kezdő csoport önállóan gyakorolt, majd 1973-ban, mikor Mészáros Attila mester ismét hazalátogatott, a tanulók övvizsgát tehettek. Köztük volt Furkó Kálmán, aki 3. kyút, és Adámy István, aki 5. kyút kapott. Egy év múlva mindketten 2. kyút kaptak. 1977-ben Adámy István Lengyelországban, Furkó Kálmán pedig Szolnokon teljesítette az 1. dan követelményeit, 1978-ban. Ekkor persze már több követőjük is volt. Furkó Kálmán, a szolnoki nemzetközi edzőtáborban teljesítette a mestervizsgát.

A két említett mester igen ellentétes személyiség, de mindketten nagyon sokat tudtak hozzátenni a hazai karate élethez, és igen dinamikusan, jól kiegészítve egymást, építették a magyar kyokushin életet.

Az első klubok Budapesten, Szolnokon, Székesfehérváron jöttek létre. Hivatalosan igen nehéz volt elfogadtatni a karatét, de végül 1980-ban sikerült, és az OTSH engedélyével létrejött a Magyar Karate Társadalmi Szakbizottság.

A magyarok első alkalommal a 2. világbajnokságon léptek tatamira 1979-ben, ahol Furkó Kálmán, Kivés György, Somogyi Zsolt és a lengyel Marek Drozdowski képviselte hazánkat. (Drozdowski is magyar színekben idult.) Somogyi Zsolt a legjobb 32-be jutott. Az első hazai versenyeket a ’70-es évek végén kezdték el itthon rendezni. A legnagyobb lépés a shihan Adámy által szervezett Ibusz Oyama Kupa volt, ami 1983-ban volt első alkalommal, és ellátogatott rá sosai Oyama is. A versenyt 1985-ben, majd ’86-ban is nagy sikerrel bonyolították, szintén sosai Oyama jelenlétében. 1988-ban volt a 4. Ibusz Oyama kupa, majd 1989-ben első alkalommal rendeztek hazánkban Európa-bajnokságot.

1980-ban Furkó Kálmán és Adámy István is 2. danos vizsgát tett. Folyamatosan jól haladt a hazai szervezet, dinamikusan nőtt a klubok és tagjaik száma. Azonban az 1996-os szakadás után hazánkban is két szervezet jött létre. Az egyiknek shihan Furkó Kálmán, a másiknak shihan Adámy István lett a vezetője. Később a szakadások tovább folytak, melynek következtében jelenleg a következő a helyzet:

A korábbi IKO 1 szervezetet – Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szervezet -, mely világszinten Shokey Akyoshi Matsui vezetése alatt áll, sensei Brezovai Sándor 4. danos mester vezeti.

Az egykori IKO 2 szervezetet – Magyar Kyokushin Karate Szervezet, világszinten shihan Kenji Midori a vezetője – shihan Furkó Kálmán vezeti.

A Matsushima csoportot – Oyama Kyokushin Karate Szervezet – shihan Borza József irányítja.

Az IBK szervezetét – Magyar Kyokushin Karate Szövetség – hanshi Adámy István koordinálja.

Related posts