A kisebb cégek pénzt kapnak, ha engedik szülni a nőket

ImageA kormányzat elhatározta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egymillió jent kapnak, ha megengedik az alkalmazottaknak, hogy gyereket vállaljanak – tudtuk meg szombaton.

A terv azokra a száznál kevesebb munkást foglalkoztató vállalatokra épít, melyek eddig nem engedték el a dolgozókat még akkor sem, ha az ok a gyerekvállalás volt. A kormányzat az első elengedett dolgozóért egymillió, a másodikért pedig hatszázezer jent ad a cégnek.

A rendelet 2006-tól lép érvénybe és egyelőre öt évig tart. A kisebb vállalatok általában nem szeretik elengedni a nőket szülési szabadságra, főleg a rájuk nehezedő anyagi teher miatt.

Ha ezek a cégek legalább hat hónapra elengedik a nőket szülni, megkapják a támogatást, még ha csak részmunkaidős foglalkoztatottról is van szó. A pénz akkor is jár, ha a dolgozóknak megengedik, hogy kevesebb órában vállaljanak munkát. A támogatás feltétele, hogy a gyermekgondozásból visszatérő anyukát visszaveszik a céghez.

Az összeget a cégek tetszésük szerinti célra fordíthatják, az Egészségügyi Minisztérium elvárja, hogy a kiesett munkaerő pótlására használják fel.

2006-ra kétmilliárd jent (kb. 3,6 milliárd forint) különítettek el erre a célra. Az első évben 2000 jelentkezőt várnak.

2004-ben a szülő nők 71 százaléka ment el hosszabb szabadságra. A 100-nál több munkást foglalkoztató cégeknél 83% volt ez az arány, a kisebbeknél pedig sokkal rosszabb (30-99 alkalmazott: 70%, 5-29 alkalmazott: 60%).

A kormány reményei szerint az intézkedés a kisebb cégeknél 80% fölé javítja az arányt.

Yomiuri Shimbun

Related posts