A kínai fenyegetés miatt Japán F15-ösöket telepít Okinavára

El?ször telepítenek F-15-ös vadászgépeket Japán déli szigetére 2009 elején – jelentette a Védelmi Minisztérium, a Kína elleni légvédelem részeként.

Mintegy húsz, jelenleg Tokió mellett állomásozó katonai repül?gépet telepítenek át 2009 március 31-ig Okinavára, hogy lecseréljenek 24 darab F-4-es gépet „a légtér sorozatos megsértése miatt”, fogalmazott a minisztérium névtelenséget kér? munkatársa.

Az F-4-esek lassan befejezik 20 éves pályafutásukat és a Hjakuri bázisra kerülnek, ahol 18 további F-15-ös gép marad, hogy megvédje a nemzet f?városát, tette hozzá a minisztériumi munkatárs.

A minisztérium további tervei közt szerepel egy AH64D Apache harci helikopter Kjúsúra telepítése, a tervezett flottaáthelyezési man?verek keretében. A helikopter a 2009-es üzleti év végéig a korosodó AH1S Cobrát cseréli le, amely jelenleg a Metabaru katonai támaszponton állomásozik.

A változások oka a megnövekedett számú kínai légtér-sértések. Egyedül 2005-ben 107 alkalommal hatoltak kínai gépek a japán légtérbe, bár tavaly az ilyen incidensek száma 22-re esett vissza.

A rettenetes tempóban növeked? kínai katonai kiadások közvetlen fenyegetést jelentenek Japán számára.

Okinaván amerikai F15-ösök is tartózkodnak.

IHT

Related posts

Kommentelj