A japán tv máris tele van majmokról szóló műsorral

Szómagyarázat

  • nabe – Agyagedényben főzött leves, amit télen szoktak fogyasztani. A leves hozzávalói különbözőek lehetnek.
  • namako – Tengeri uborka. A Szeto beltenger környékén igen népszerű.
  • szaru – majom
  • ki – fa
  • Akemasite omedetó gozaimaszu – Boldog új évet! (Le lehet rövidíteni omedetó gozaimaszura, sőt, a lingvisztikai kihívásokkal küszködők akár omedetót is mondhatnak…)
  • Mata, jorosiku onegaisimaszu – Beszélgetéskor általában ez követi az akemasite omedetó gozaimaszut, szó szerint pedig azt jelenti, hogy „kérlek, tegyél nekem sok szívességet a következő évben”, de valódi jelentése közelebb áll ehhez: „kérlek, légy velem idén is kedves”. Ezt a kifejezést is rövidíthetik a nyelvi kihívásokkal szembenézők mata jorosikura ;).

A nap mondása:

Szaru mo ki kara ocsiru – Még a majmok is leesnek a fáról

2004 a majomkodás éve

A 2004-es év a majom éve. Ha te olyan valaki vagy, aki nem hisz abban, hogy az ugyanakkor született emberek ugyanolyan személyiséggel bírnak, ugyanaz a sors vár rájuk és ugyanolyan sikeresek lesznek, akkor fujj! Nem érzed majd jól magad Ázsiában. Errefelé ugyanis az életről azt gondolják, hogy a legtöbb terület szerencsére nincs irányításunk alatt.


Ily módon elfogadjuk, hogy nincs befolyásunk a sorsunkra, vagyis nyugodtan hátradőlhetünk, banánt falatozva és várva, hogy a sorsunkat irányító erők végre működni kezdjenek. A sorssal ugyanis nem szabad majomkodni.

2004-ben az első feladatod az lesz, hogy kiszórd a lakásodból a tavaly összegyűlt birkákat. Ha élők, akkor előbb lemészárolhatod őket, és részt vehetsz különféle kulináris szertartásokon, mint a birkafej-evés (izlandi stílusban), vagy a szósszal nyakonöntve fogyasztás (nyugati stílus).

Ha ehelyett bikababák hordáit halmoztad fel, csak szórd őket egy nabéba és edd meg őket. Ropogósak és pokoli ízük van, de hát ez jellemző a namakóra is, és arra mindenki azt mondja, hogy jót tesz.

Ha a majom évében születtél, de nem vagy sikeres (ami pedig jellemző ezekre az emberekre), ne aggódj: Még a majmok is leesnek a fáról. A majom ideje délután háromtól négy óra ötvenkilencig tart, lehet, hogy ekkor kellene hozzáfognod a majom-üzlethez.

Néhányan majmot fognak vásárolni háziállatnak, és biztos vagyok, hogy a kisállat-kereskedések már felkészültek saját Magilla Gorilla-változatukkal. Ha már egy ilyen boltban vagy, vegyél magadnak egy lovat is, hiszen a majmokról köztudott, hogy egészséget hoznak rájuk – és meggyógyítanak minden lóbetegséget.

Az Edo korszak idején utazó majomshow-k látogatták meg a szamurájok istállóit, vagyis a lovak megnézhették a majmok előadásait!

Mióta csak része a kínai horoszkópnak, a majom rendszeresen feltűnik a japán folklórban, lásd „A majom és a rák”, vagy a Momotaróban szereplő.

Ahogy az emberek a 2004-es év vizsgálják, sokat beszélnek a Sors Pilléreiről, a Nyolcas Szám Koráról és a Három Büntetésről, de dióhéjban, illetve banánhéjban is összefoglalhatjuk: idén több tűz, robbanás, természeti katasztrófa, utazás, utazási baleset és májjal kapcsolatos betegség várható. Ez az év nem jó a fának sem, ezért bánj kíméletesen a bútoroddal.

Az új év megünnepléséhez gyűjts magad köré minél több majmot. Ha csak nézni akarod, negyvenezer makákó közül választhatsz egyedül Japánban. A naganói Dzsigoku-dani onszennél (melegvízű forrás) megnézheted, ahogy fürdőt vesznek. A legjobb idő a kukkolásra reggel fél kilenc körül van. Kanszai területén nemcsak megnézheted őket, hanem valószínűleg még meg is fognak támadni, amikor stoppolsz valahol a Hira-szan körül. Majmok élnek Kjúsún is, a trópusi Jakusimán.

Ha nem akarsz nagyon messze utazni, akkor csinálhatod azt is, amit én: költs egy csomó pénzt a postán a külföldi csomagokra. Annyira szégyellték magukat a vérlázító díjazás miatt fizetett óriási összegért, hogy adtak egy nagy rakás postai ajándéktárgyat, köztük majomfigurákat, naptárakat és más majomemlékeket.

Már most elegendő hozzávalóm van a jövő évi nabéhoz.

Amy Chavez

Related posts