A japán iskolásokat chippel ellenőrzik

Egyre nehezebb lesz lógni a tanintézetekből, ugyanakkor nő a gyerekek biztonsága az új számítógépes chipeknek köszönhetően, amely segít kideríteni, hol van a tanuló.

Néhány iskola próbaüzemet tart a chipekkel, mely során a diákok olyan chipet hordanak magukkal, amelyek egy kis antenna és egy rádió segítségével nyomon követhetőek. A gyerekek általában az iskolatáskára ragasztva viselik a szerkezetet.

A chipek az iskola bejáratánál elhelyezett érzékelőknek küldik a jeleket. Az érzékelőkre kötött számítógép regiosztrálja, hogy egy tanuló mikor lépett az iskolába vagy hogy mikor hagyta el.

Az iskolák a gyerekek csökkenő biztonságával okolták az intézkedést:

– A szülők több mint 70 százaléka támogatta a próbát, rámutatva, hogy az ötlet társadalmi támogatottsága magas – mondta Icsiro Isihara, aki az egyik általános iskolában tanít Ivamura városában (Gifu prefektúra).

– Sőt, a gyerekek is imádják – azt tartják a chipről, hogy „cool”…

Az erőszakos bűncselekmények száma, mint például a rablás vagy a tettlegeség még mindig aránylag alacsony Japánban.

De a kisebb bűnök és a fiatalkorúak vétségeinek száma oly mértékben növekedett, hogy a bűncselekmények száma rekordmagasságot ért el – a gazdasági lassulás éveiben.

Egy új felmérés szerint a japánok több mint fele véli, hogy országa nem biztonságos többé.

Isihara elmondta, hogy az iskola 334 tanulója közül 72-en kapták meg a chipet szeptemberben.

Egy másik magánintézményben, a tokiói Rikkjo általános iskolában a Fujitsu segítségével szereltek fel 40 diák táskájára hasonló chipet. Ebben az iskolában a rendszer egy sms-t küld a szülők telefonjára, amelyben tudatja velük, hogy a gyerek hánykor lépett ki az iskolából.

Az iskolában azt remélik, hogy a következő tanév kezdetén – jövő áprilisban – mind a 717 tanulót el tudják látni a szerkeszettel.

AP

Related posts