A japán fogyasztók nemet mondtak a kanadai GM búzára

Amennyiben Kanada engedélyezi a genetikailag módosított búzafélék termesztését, Japán nem vásárol több gabonát tőle – jelentette ki egy delegáció, amely japán fogyasztói csoportok képviselőiből állt.

A petíciót 414 japán szervezet és cég írta alá, állításuk szerint 1,1 millió embert képviselve. Az aktivisták személyesen akarták átadni az üzenetet a kanadai politikusoknak.

– El fogjuk utasítani a GM búzát – jelentette ki Keiszuke Amagasza a No! kampány képviselője. – Ha Kanada engedélyezi a módosított növényeket, lépéseket teszünk, hogy megakadályozzuk az onnét származó behozatalt.

A japán fogyasztók leginkább azért aggódnak, mert szerintük a biotech cégek nem tesztelték kellő mértékben az új növények biztonságosságát.

Japán Kanada egyik legnagyobb importőre, évente mintegy 1,3 millió tonna búzával.

A genetikailag módosított búzát még nem termelik ipari mennyiségben, de a kanadai és amerikai hatóságok már egy éve vizsgálják a biztonságra vonatkozó adatokat azoknál a fajtáknál, melyeket a Monsanto Co. fejlesztett ki.

A búzát ellenállóvá fejlesztették egy olyan gombafaj ellen, amely Kanadában a legnagyobb károkat okozza. Egyelőre nem tudni, mennyi ideig tart az új fajta biztonsági vizsgálata.

A Canadian Wheat Board, amely csaknem monopolhelyzetben van a kanadai búzapiacon bejelentette, hogy ha a kormány engedélyezi a GM búzát, azzal a teljes kivitelt kockáztatja. A cég állítása szerint elkülönítve termesztené a hagyományos búzát, a módosítottnak pedig külön vevőket keres. Arra is ígéretet tettek, hogy nem kezdik meg a kivitelt, amíg az amerikai és japán hatóságok el nem fogadják.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan emberek, akik nem-biotech búzát szeretnének fogyasztani – mondta Trish Jordan, a Monsanto szóvivője. – Célunk egy olyan termékskála kialakítása, amelyben mindenki megtalálja a szívének kedves árut. Még messze állunk a piaci bevezetéstől, ezért nincs ok arra, hogy Japán ne folytassa a búzaimportot.

A japán delegációk ugyanakkor azt mondták, hogy a malmok üzemeltetői szerint szinte lehetetlen a kétféle búza szétválasztása.

– A molnárok tehát azt mondják, hogy hacsak a japán fogyasztók nem fogadják el a genetikailag módosított búzát, nem lesznek képesek eladni – mondta Koga Maszaka a Japán Fogyasztók Szövetségétől.

Reuters

Related posts