A hajhúzó szumós sokkolta Japánt

„Az első, aki beszennyezte a szumó legmagasabb rangját”
Először fordult elő a szumó (és Japán) történelmében, hogy a szigetország legtekintélyesebb sportjának legmagasabb fokozatot elért bajnokát diszkvalifikálták, amiért megmarkolta ellenfele kontyát és lerántotta a sárba. A botrány egész Japánt felborzolta.

„Kontyrángató, hallatlan” – jelent meg az ország legnagyobb napilapjának, a Yomiuri Shimbunnak címlapján.

A Nikkan Sports képeslap szintén a címlapon hozta a botrányos eset fotóján, és úgy kommentálták az esetet, hogy „először fordult elő, hogy valaki beszennyezte a szumó legmagasabb rangját”.

Az események központjában a 22 éves mongol Aszasórjú bajnok áll. Ő ma vitathatatlanul a legjobb szumós. Egy szintén mongol, de alacsonyabb besorolású ellenféllel, Kyokushuzannal mérkőzött meg, amikor egy pofon-sorozat után váratlanul megragadta Kyokushuzan haját és lerántotta a földre.
A bírók azonnal Kyokushuzant hozták ki győztesnek a szabályok megszegése
miatt – először fordult elő, hogy egy bajnok ilyen módon vezített el egy mérkőzést.

Egy szumó rajongó szerint az eset csak Mike Tyson emlékezetes fül-leharapásához hasonlítható – véli egy halkupec. – Ha megfeledkezel a szabályokról, akkor a játék nem játék többé, csak egy mindent bele-harc – mondja.
Aszasórjú, akit egy korábbi mérkőzésen Kyokushuzan már nagyon felbosszantott azt nyilatkozta, hoigy nem akarta megszegni a szabályokat.
– Kezdettől a végéig csakis egy cél vezérelt: nyerni akartam – mondta. Csakhogy amint az a reakciókon is látszik, a japánok igen komolyan veszik a szumó-etikettet.
A szumó, melynek gyökereit ősi sintó vallási rituáléknál kereshetjük sokkal mélyebben él a társadalom lelkében, mint a többi népszerű sport. A versenyzők szigorúan megszabott életet élnek, hagyományos öltözékben versenyeznek és edzőjükkel mester-tanítvány viszonyt tartanak fenn.
Még ennél is fontosabb azonban, hogy a versenyzőknek magasfokú önfegyelmet kell tanusítaniuk a mérkőzések során a ringben, amely szent helynek számít. A mérkőzés előtt és után meghajolnak egymás felé, és mielőtt hozzáfognak, sóval és rituális mozdulatokkal megtisztítják a porondot.
Ahhoz, hogy nyerjenek, pofozzák, lökik, dobják az ellenfelet annak érdekében, hogy az a földre essen vagy kilépjen a ringből. Egyes rajongók persze meg szeretnének bocsátani a bajnoknak. Egy tokiói boltos például úgy vélekedik, hogy „a szumó manapság igen durva, azt hiszem, ő csak bajban volt és azt hitte, hogy a haj megragadása
segíthet”.
Bár aznap kizárták, Aszasórjú mégis folytathatja a részvételt a 15 napos turnén Nagojában.

CBSNews

Related posts