A bevándorlási hivatal xenofób honlapot üzemeltet

Az emberjogi aktivisták azonnal készültségbe helyezték magukat, amikor a japán igazságügyi tárca új besúgórendszert készített honlapján, arra biztatva a látogatókat, hogy minden „gyanús” külföldiről jelentést tegyenek.

A honlapon látható egyik kibomló menüben több indok közül választhatunk, amiért a „gyanús” külföldiekről informálnunk érdemes a hatóságokat.

A web alapú feljelentő-készítő lapot február 16-án mutatták be. A rendszer célja, hogy az informátorok riaszthassák a hatóságokat, ha olyan embert látnak, akikről feltételezik, hogy illegális bevándorlók – anélkül, hogy felfednék személyazonosságukat.

Az aktivisták figyelmét főleg az a menü keltette fel, amelyben a lehetséges motivációk közül lehet választani. A lista olyan választható elemeket tartalmaz, mint „a külföldiek terhet jelentenek a társadalomra”, vagy hogy már jelenétük is „aggodalomra ad okot”.

Az Amnesty International Japan nyilatkozata szerint „a lista olyan okokat tartalmaz arra, hogy miért érdemes feljelenteni a külföldieket, amelyeknek semmi közük a bevándorlási törvény megsértéséhez. A xenofób előítéleteket erősíti csak.”

Manami Jano, a japán Migránsokkal Szolidaritást Vállaló Hálózat vezetője szintén aggodalmának adott hangot az információs rendszerrel kapcsolatban. „A honlap megosztja a hazaiakat és a külföldieket, eltávolítva Japánt a multikulturális társadalomtól.”

A bevándorlási hivatal hevesen reagált a támadásokra, és tagadta, hogy a rendszer megsértené az emberi jogokat. Arra hivatkoztak, hogy eddig is rendszeresen kaptak ilyen információkat levélben és telefonon. Egyedül 2002-ben 75000 feljelentés érkezett hozzájuk gyanús idegenekről.

A hivatal szóvivője így fogalmazott:

– Ez semmiképp sem az emberi jogok megsértése. Az ilyen feljelentéseket sosem tekintettük nagy súlyúnak. Volt rá példa, hogy a feltételezett külföldiek japánok vagy állandó lakhatási engedéllyel rendelkező külföldiek voltak. Mindig óvatosan kezeljük ezeket az információkat.

Ez a rendszer is mutatja a kormányzat törekvését arra, hogy a 250 ezer főre becsült illegális bevándorlók felét öt éven belül eltávolítsák az országból. Az első öt nap kétszáznál is több feljelentés érkezett az irodába a honlapról.

Mainichi Shimbun

Related posts